"Патронажна грижа" за 17 хил. възрастни и хора с увреждания

https://mreja.bg/komentar/patronazhna-grizha-za-17-hil-vazrastni-i-hora-s-uvrezhdaniya/78559 Mreja.bg
"Патронажна грижа" за 17 хил. възрастни и хора с увреждания


Пилотният проект тръгва от Бургас, представиха го заместник-министър Зорница Русинова и кметът Димитър Николов

17 000 души в страната - възрастни хора над 65 г. и такива с увреждания, ще получават комплексни социални и медицински грижи в домовете си. Услугата "Патронажна грижа" тръгва пилотно от Бургас наесен, след като общината спечели проект на стойност над 568 хил. лв., с който ще обхване 241 възрастни хора над 65 г. в невъзможност от самообслужване и хора с увреждания и техните семейства.

Новата социална услуга бе представена в Бургас на 4 юли от зам.-министъра на труда и социалната политика и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" Зорница Русинова и кмета на Община Бургас Димитър Николов. За реализиране на проекта, който тръгва от 1 септември, ще бъдат наети 31 специалисти, сред които медицински сестри, рехабилитатори, социални работници, психолог.

"Услугата "Патронажна грижа" е много навременна, защото в голяма част от общините има възрастни хора, които трудно могат да стигнат до болнично заведение или имат нужда от допълнителна рехабилитация. Вярвам, че тази програма надгражда всичко, което общините правят чрез различните програми на нашето министерство", заяви зам.-министър Русинова. И допълни, че чрез програмата ще бъде тестван новият Закон за социалните услуги, тъй като за пръв път се предлага услуга от интегриран характер.

Русинова припомни, че Министерството на труда и социалната политика започва преговори с ЕК за следващия програмен период 2021-2027 г. "Очакваме със 70% увеличение на бюджета на ОП "Развитие на човешките ресурси". Ще настояваме поне 50% от средствата, които се предвиждат от Европейския социален фонд, а това са близо 2 млрд. лв., да бъдат насочвани към социални дейности", заяви Русинова.

"С услугата "Патронажна грижа" няма да има нещо, от което потребителите да имат нужда и ние да не можем да го изпълним", коментира кметът на Бургас Димитър Николов. Той призова хората, които имат нужда от социална и здравна помощ, да заявят желанието си в общината.

"130 общини вече са кандидатствали по програмата, което показва, че услугата е търсена и ще има ефект. Със сигурност тя ще бъде надградена, благодаря на заместник-министър Русинова, че бяха осигурени средства", допълни Николов.

По-късно през деня Зорница Русинова откри Националния форум "Социални услуги - междуинституционално партньорство - предизвикателства и добри практики", който се организира от Националния алианс за социална отговорност (НАСО), съвместно с Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане и Община Бургас. Русинова припомни, че бюджетът за социални дейности за 2019 г. е увеличен с 30% в сравнение с предходната година.

"Не само нуждите на хората са нараснали, но и услугите, които се предоставят. Въпреки това около 30 общини за държавата все още са бели петна, там не се финансират социални услуги. Хората, които работят на терен, могат да ни дадат правилната рецепта за усъвършенстване на законодателството в социалната сфера", коментира Русинова пред участниците във форума. Тя допълни, че със Закона за социалните услуги се въвеждат промени, сред които разграничаване на социалното подпомагане от социалните услуги, изготвяне на Карта на социалните услуги, промяна в начина на финансиране на услуги, обучение и супервизия за специалистите в социалната сфера и др.

По време на форума общините от област Бургас подписаха меморандум за сътрудничество. Документът дава възможност на една община да делегира дейности на друга, ако тя не разполага с капацитет за качествено предоставяне на определени услуги.

По време на посещението си в Бургас заместник-министър Русинова посети Дневния център за подкрепа на деца и младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства. Пред майките на деца с увреждания тя уточни, че експертна група към министерството вече е гласувала промени, с които услугите в Центъра ще могат да се ползват и от младежи.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.