ООН: Намалете месото, за да спасим Земята (Обзор)

https://mreja.bg/komentar/oon-namalete-mesoto-za-da-spasim-zemyata-obzor/79700 Mreja.bg
ООН: Намалете месото, за да спасим Земята (Обзор)


Доклад на 107 учени зове да използваме земята по-ефективно и да минем на растителна диета, за да се преборим с промените в климата

Преминаването към диета на растителна основа вместо месо може да помогне в борбата с изменението на климата, посочват експерти от ООН, цитирани от Би Би Си.

Други мерки, които препоръчват учените, са опазване на естествените гори и зоните, богати на торф, както и развиване на агролесовъдство, където хранителните култури растат наред с дървета.

Най-обширният досега доклад на ООН за връзката между използването на земята и промените в климата посочва, че

голямата консумация на

месо и млечни продукти

от западните общества

засилва глобалното

затопляне

Учените обаче не призовават хората напълно да се откажат от месото, а обясняват как ресурсите на Земята да се използват по-ефективно, ако консумацията на червено месо бъде намалена.

Документът, подготвен от 107 учени за Междуправителствения панел за климатичните промени на ООН, посочва, че с по-ефикасно използване на ресурсите ще бъде намален ефектът от вредните емисии, отделяни вследствие на човешката дейност.

“Не казваме на хората да спрат да ядат месо. На някои места те нямат друг избор. Но е очевидно, че на Запад ядем прекалено много”, заяви проф. Пийт Смит от Университета в Абърдийн, Великобритания.

Докладът зове за бързи действия срещу замърсяването на почвата и обезлесяването, които допринасят за климатичните промени. Те от своя страна

заплашват

подсигуряването на

човечеството с храна

Увеличаващите се температури, проливните дъждове и екстремните метеорологични условия влияят сериозно на културите и добитъка. Производството на храни и отглеждането на животни обаче са една от причините за глобалното затопляне.

Излишният въглероден двуокис в атмосферата се абсорбира от горите и това може да смекчи ефекта от измененията на климата, но експертите твърдят, че ако температурата на Земята се увеличи твърде много, този ефект ще бъде унищожен.

В същото време районите до екватора може би вече губят растителност поради топлинния стрес, предупреждава докладът.

На места има недостиг на фосфор в почвата - ключов за растежа на растенията, което ще повлияе и на дърветата, казва д-р Катрин Флейшер от Техническия университет в Мюнхен.

Авторите на доклада насърчават и намаляването на хранителните отпадъци, които например да се дават на животни или, ако са безопасни за консумация от хора, да се насочват към благотворителни организации, които се грижат за хора в нужда.

Такава например е швейцарската Partage. Тя събира непродадена храна, изхвърлена от магазините, и я раздава на семейства в нужда; прави бисквити от застоял хляб, суши плодове и консервира зеленчуци. Всичко това помага и за намаляването на емисиите на въглероден двуокис, участващи в производството на храна.

Докладът предупреждава още, че на биоенергията, смятана за решение против измененията в климата, трябва да се гледа с повишено внимание, защото тя е свързана с изгарянето на растителност като заместител на изкопаемите горива. Международната агенция по енергетика (IEA) прогнозира, че през следващите 5 г. биоенергията ще изпревари слънчевата, вятърната и водната енергия. Авторите на доклада обаче казват, че

преобразуването на

почвата в биоенергия

би могло да лиши

държавите от почва

за отглеждане на много необходими култури и съветват използването на площи за биоенергия да се ограничи.

Преди няколко дни бе обявено, че тазгодишният юли е бил най-горещият месец в историята на света досега. От жегите пламнаха огромни площи в Сибир, Арктика, Бедът в Гренландия се разтопи. Междувременно бе отчетено, че юли е бил и най-горещият месец в Аляска за последните 125 години, откакто там се водят статистики. Средната месечна температура в най-северния щат на САЩ била 14,5 градуса - с 3 градуса повече от средното за юли в Аляска и малко над средното за досегашния най-топъл месец там - юли 2004 г.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.