Макрон: Скоро ще имаме нова среща с Путин, не съм в хладни отношения с Тръмп

https://mreja.bg/komentar/makron-skoro-shte-imame-nova-sreshta-s-putin-ne-sam-v-hladni-otnosheniya-s-tramp/78256 Mreja.bg
Макрон: Скоро ще имаме нова среща с Путин, не съм в хладни отношения с Тръмп


Френският президент Еманюел Макрон каза днес, че проектоспоразумението за търговия между Европейския съюз и групата южноамерикански държави Меркосур е добро и отговаря на ключови френски искания, предаде Ройтерс. ЕС и Меркосур се споразумяха вчера за договор за свободна търговия, с което доведоха докрай продължили две десетилетия преговори, предава БТА.

Франция често е изразявала опасения от опасността от растеж на износа на южноамерикански селскостопански продукти към Европа. Макрон обаче приветства клаузите, защитаващи сертификатите за произход на хранителните продукти от отделните географски райони в Европа, както и ограниченията за Меркосур при износа на захар и телешко.

"Смятам, че споразумението на този етап е добро. Исканията, които отправихме, бяха взети предвид от преговарящите", каза Макрон на пресконференция на края на срещата на Г-20 в Япония.

Френският президент бе заплашил тази седмица, че няма да постави подписа си под сделката, ако Бразилия се оттегли от Парижкото споразумение за климата. Днес френският президент приветства решението на бразилския президент Жаир Болсонаро да потвърди ангажимента на страната си към споразумението.

На пресконференцията днес Макрон обяви, че ще посети Китай през ноември, предаде Франс прес. Визитата му ще бъде на 5 и 6 ноември в Шанхай и Пекин. Макрон беше в Китай през 2018 г. Пътуването му до там ще съвпадне с международното изложение на износителите в Шанхай.

Макрон каза още, че в идните седмици ще се види отново с руския президент Владимир Путин. Двамата имаха дълъг разговор в четвъртък вечерта. Сега Макрон не уточни нито датата, нито мястото на новата среща с Путин. Тя би могла да е преди срещата на върха на Г-7 в Биариц във Франция в края на август. Франция е ротационен председател на Г-7. Днес Макрон каза, че в рамките на френското председателство на Г-7 е необходима инициатива за проучване всички форми на сътрудничество с Русия по важни въпроси, свързани с дестабилизация или конфликти. Той обаче уточни, че не става дума за промяна във формата Г-7, който преди беше Г-8, но Русия беше изключена от него през 2014 г. в знак на протест срещу анексията на Крим.

На пресконференцията Макрон уточни, че изобщо не е в хладни отношения с президента на САЩ, с когото нямаше двустранна среща в Осака. Той припомни, че е говорил дълго с Тръмп на 6 юни по повод честванията на годишнината от десанта в Нормандия.

Запитан на пресконференцията дали отношенията му с Тръмп са охладнели, Макрон припомни, че е чувал какви ли не неща за отношенията си с президента на САЩ, че били прекалено топли или прекалено студени. "Ние сме различни, ние се ценим и работим заедно", каза той.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.