Кой ще плаща сметката за поражението на Ердоган

https://mreja.bg/komentar/koy-shte-plashta-smetkata-za-porazhenieto-na-erdogan/78214 Mreja.bg
Кой ще плаща сметката за поражението на Ердоган


"Сега не е време да мълчим, а да говорим, даже закъсняхме. Трябва да отчетем грешките, заради които изгубихме изборите и да се потърси отговорност от виновните", казва Айдън Юнал, съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, известен с това, че преди време пишеше речите му.

Друг съветник на Ердоган, Орхан Каракурт посочва:

"ПСР загуби. Това е последица от чиновническия дух на високомерие в бюрократичния апарат. Още по-лошо е, че ако продължава така, може да се стигне до тежко поражение на евентуални общи избори".

Много подобни коментари изпълват тези дни публичното пространство в проправителствените среди в Турция.

На вота на 23 юни управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ претърпя жестоко поражение. Екрем Имамоглу, чийто мандат от 31 март бе касиран, за втори път спечели кметското кресло с унищожителен резултат срещу правителствения кандидат Бинали Йълдъръм /54.22 срещу 44.99 според неофициалните резултати/. Въпреки че ПСР остава първа политическа сила в Турция, 23 юни фактически бе моментът на пречупване на властта на ПСР, за пръв път от 25 години насам. Спечелването на кметския пост на 16-милионния мегаполис от опозицията не е проста формалност, а по думите на самия Ердоган "който владее Истанбул, той владее Турция" .

Имамоглу вчера встъпи официално в длъжност. Церемонията бе съпътствана от грандиозен митинг в центъра на мегаполиса, в който участваха хиляди хора.

"Победата на Имамоглу отключи процес на несрещана досега безпощадна критичност в средите на ПСР", казва анализаторът Гюркан Хаджър. Търсят се и се анализират главно причините за поражението.

Посочват се на първо място липсата на стратегия в предизборната кампания, клеветническите твърдения срещу Имамоглу и не на последно място писмото на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, с което той призова кюрдите да не гласуват /за Имамоглу - бел.авт./, което функционер на ПСР нарече "политически гаф".

"Загубихме изборите, защото изгубихме моралното превъзходство. Ако искрено се самокритикуваме и си признаем, може да върнем надеждата на народа, който се отвърна от нас", казва колумнистът Мустафа Йенероглу.

Според депутат от ПСР, който пожела анонимност, "разпаднала се е връзката между парламента и правителството", което той смята за слабост на президентската система на Ердоган.

Другата посока на критиките са създадените от Ердоган политически съвети.

Според колумниста Абдулкадир Селви засега Ердоган няма да бърза с предприемането на промени в правителството, за което писаха опозиционните издания. Според друг коментатор президентът "ще изчака желязото да поизстине и тогава ще действа".

Твърди се, че ПСР подготвя пространни анкети във връзка с поражението на 23 юни. В тях се засягала и ролята за поражението на националистите на Девлет Бахчели от Паритята на националистическото дейсдтвие /ПНД/, с които ПСР се яви в коалиция на изборите.

Обект на критики е медийната политика на ПСР. Джем Кючюк критикува принудителната продажба на вестник "Хюриет" и на тв канала Си Ен Ен-тюрк /бившият собственик Айдън Доган бе принуден да ги продаде на безценица на близкия до правителството медиен магнат Демирйорен - б.авт. /, което по думите му е оказало обратен ефект.

Миргюн Чабас, журналист на свободна практика смята, че победата на Имамоглу ще пречупи монопола на ПСР върху медиите, имайки предвид, че редица опитни журналисти, изразяващи в една или друга степен несъгласие с политиките на ПСР, бяха отстранени или принудени да напуснат изданията си.

Вероятно отсега нататък ще срещаме по-често името на Али Бабаджан. Той беше много популярен през първия и втория мандат на Ердоган на поста вицепремиер и министър на икономиката, но отпадна поради несъгласие с икономическите политики на Ердоган.

В публичното пространство отдавна се тиражираха твърдения, че Бабаджан заедно с 11-ия, бивш президент и бивш съратник на Ердоган Абдуллах Гюл подготвят основаването на нова партия. Те обаче изчакваха редултатите от вота.

Съветник на Бабаджан съобщи тези дни, че новата партия ще бъде регистрирана през тази есен.

Засега не се съобщава името на бъдещата формация, но се твърди, че тя се ползва с подкрепата на крупни бизнесмени, намиращи се в чужбина, както и че са привлечени известни от близкото минало политически имена от средите на Ердоган - бившият министър на вътрешните работи Бешир Аталай, бившият финансов министър Мехмед Шимшек и др. Смята се, че подобна формация би имала и одобрението на международни финансови среди заради авторитета на Бабаджан и Гюл.

Същият източник прогнозира, че новата формация ще привлече депутати от групата на ПСР в настоящия парламент, но не съобщи колко души се очаква да напуснат управляващите. Той загатна, че някои от имената ще представляват голяма изненада и за самата ПСР, и за обществеността.

За сформирането на парламентарна група от дадена партия са необходими най-малко 20 души.

Фикрет Била, бивш главен редактор на вестник "Хюриет" коментира, че "ако се стигне до отлив на депутати от ПСР в евентуална нова политическа формация начело с Али Бабаджан, това може да провокира свикване на предсрочни избори още в края на тази година".

Въпреки поражението на вота на 23 юни, ПСР на Ердоган остава водеща политическа сила в страната. Ердоган поздрави Имамоглу с победата на вота, но

очакванията са, че президентът по всички възможни начини ще създава трудности на кметовете на опозицията. Имамоглу в първата си публична реч след повторното му избиране за кмет призова Ердоган на разговор по въпросите на Истанбул. Първата си молба за среща с Ердоган Имамоглу бе отправил през януари. До този момент обаче турският президент не е отговорил положително на молбите на Имамоглу.

Трусовете или разместванията на пластовете според популярното определение в медиите, които предизвика избирането на Имамоглу за кмет на Истанбул, ще продължат да разтърсват политическата сцена на Турция с може би още по-тежки последствия за ПСР и Ердоган, смятат наблюдатели.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.