Китай и България са вече стратегически партньори

https://mreja.bg/komentar/kitay-i-balgariya-sa-veche-strategicheski-partnyori/78444 Mreja.bg
Китай и България са вече стратегически партньори


Вчера в Пекин китайският председател Си Дзинпин и българският президент Румен Радев постигнаха консенсус за повишаване на отношенията между двете държави до стратегическо партньорство. По време на разговора им Си Дзинпин изрази надежда ЕС да запази приемствеността и стабилността на политиката си спрямо Китай и да гради заедно с него партньорството за мир, растеж, реформа и култура, информира Радио "Китай".

„Щастливи сме, че гледате на Китай като на приоритетен партньор и се стремите към засилване на приятелството и сътрудничеството с нас. България е една от първите страни, установили дипломатически отношения с Китай. През изминалите 70 години традиционната дружба между двата народа се задълбочава непрекъснато и се надявам и занапред да работим заедно за справяне с предизвикателствата, които налагат международните промени и да дадем нов тласък на двустранното сътрудничество", подчерта Си Дзинпин.

Румен Радев заяви от своя страна, че изграждането на стратегическото партньорство ще заздрави основата на българско-китайските отношения. Китайската инициатива „Един пояс, един път" е от полза за световния мир и просперитет, България ще участва активно в изграждането ѝ, приветства инвестициите на китайски компании и ще продължи да работи за развитие на отношенията между ЕС и Китай, както и ЦИЕ и Китай, добави президентът.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.