Каталунци протестираха пред Европейския парламент в Страсбург

https://mreja.bg/komentar/katalunci-protestiraha-pred-evropeyskiya-parlament-v-strasburg/78347 Mreja.bg
Каталунци протестираха пред Европейския парламент в Страсбург


Няколко хиляди каталунци тази сутрин излязоха на демонстрация пред Европейския парламент в Страсбург, за да протестират срещу недопускането на трима сепаратистки депутати, избрани в края на май за евродепутати, до участие в първата му пленарна сесия, предаде Франс прес.

Най-малко 4000 души разпънаха каталунския флаг на площада пред ЕП, съобщи полицията. Пред ЕП бе изградена сцена, имаше засилено присъствие на пазители на реда и затруднения за градския транспорт, предава БТА.

Сред тримата каталунски депутати, чието участие в ЕП е блокирано от Мадрид, е Карлес Пучдемон - бивш премиер на правителството на Каталуния, който живее в Белгия, за да избегне европейската заповед за ареста, издадена за него в Испания след провалилия се опит за отделяне и референдума за независимост. Другите двама са неговият съветник Тони Комин, който е в същото положение, както и сепаратистът Ориол Жункерас, който се намира в арест в Испания.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.