Кариерното придвижване на Урсула фон дер Лайен: От трън, та на глог

https://mreja.bg/komentar/kariernoto-pridvizhvane-na-ursula-fon-der-layen-ot-tran-ta-na-glog/78403 Mreja.bg
Кариерното придвижване на Урсула фон дер Лайен: От трън, та на глог


От трън, та на глог. Тази поговорка може да опише поредното кариерно придвижване на Урсула фон дер Лайен - германската министърка на отбраната, която сега е номинирана да заеме най-високия политически пост в Европейския съюз.

60-годишната членка на десноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел бе издигната вчера от лидерите на ЕС да бъде приемник на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия.

Седмици наред имаше спекулации за нейното евентуално прехвърляне в Брюксел, но малцина очакваха, че Фон дер Лайен е вперила взор в толкова висок пост. У дома това би било възприето като политическото завръщане на годината. Като министър тя бе подложена на огромен натиск заради множество големи скандали, свързани с въоръжените сили на Германия. Сред тях бяха смущаващите разкрития за остарялата екипировка в армията и за присъствието на крайнодесни екстремисти в личния състав.

Заставането й начело на изпълнителния орган на ЕС обаче ще затвърди траекторията й на пионер в политиката. През 2013 г. тя стана първата жена министър на отбраната в историята на Германия, а сега може да стане първата жена председател на Европейската комисия.

От левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), която е в коалиция с ХДС, обаче критикуват тази възможност. "Фон дер Лайен е нашият най-слаб министър. Изглежда това е достатъчно да стане шеф на комисията", написа в Туитър видният социалдемократ Мартин Шулц.

Заради съпротивата на ГСДП Меркел каза вчера, че германското правителство ще се въздържи от официално номиниране на своя министър, въпреки че останалите 27 страни членки дават подкрепата си.

Не е задължително обаче скандалите, които я тормозеха у дома, да я последват извън Германия. Дипломиран лекар, Урсула фон дер Лайен е уважавана сред партньорите в НАТО заради плановете й да засили военното сътрудничество в ЕС. Има слухове, че Франция е оказала силна подкрепа за нейната заявка за поста и че дори може би е издигнала нейната кандидатура.

Преместването в Брюксел ще бъде за Фон дер Лайен завръщане в родния град. До 1971 г. тя е учила в многоезично европейско училище в белгийската столица и говори свободно френски език.

На фона на разногласията кой трябва да заеме ръководните роли в ЕС след изборите, нанесли тежки удари на традиционните партии, новинарският уебсайт "Политико" съобщи, че френският президент Еманюел Макрон е казал на Меркел, че Фон дер Лайен е може би в действителност правилният избор за председател на комисията и че Кристин Лагард трябва да оглави Европейската централна банка.

Фон дер Лайен носи със себе си солиден бекграунд в областта националната сигурност, както и опит на международната сцена. Нейни изяви като тази на Берлинската конференция по сигурността миналата година, когато тя се обяви за "армия на европейците", може да бъдат възприети като предизборни речи. "Целта е, когато дойде следващата криза, а никой не знае кога ще е това и как ще дойде тя, че ние като европейци сме в позицията да решим да действаме и тогава наистина да предприемем правилните стъпки", каза Фон дер Лайен. Същия ден тя призова за нова стратегия във външната политика, която да позволи вземането на решения с мнозинство в блока и така да се предотвратят блокиращи действия на отделни страни членки.

Отличните оценки на Фон дер Лайен на гимназиалните матури поставят основата за кариера на високо ниво. Тя започва да следва медицина и защитава докторат, преди да премине в политиката. Нейният семеен живот на майка на седем деца изглежда не е пречка за кариерата й.

Фон дер Лайен, която е дъщеря на бивш премиер на Долна Саксония, е натрупала богата биография с държавни постове - министър по социалните въпроси в тази германска провинция от 2003 г., преди да премине на федерално ниво като министър по семейните въпроси от 2005 и министър на труда от 2009 г. След това тя поема портфейла на отбраната - пост, на който превръща модернизирането на Бундесвера в своя мисия след години на недофинансиране, намалило способността за дислоциране на германските военни.

В рамките на този план бе предвидено наемането на външни консултанти за стоти милиони евро - още един от скандалите, белязали нейното пребиваване в министерството, и който още се разследва.

Когато вчера бе разпространена новината за нейното номиниране, някои от критиците й споменаха тези спорни теми.

Свен Гиголд, германски евродепутат от Зелените, окачестви в Туитър нейната номинация като "горчива", посочвайки разследванията като една от причините. "Европа заслужава нещо по-добро!", добави той.

(БТА)

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.