Експерт: Китайските потребители ще задвижват глобалния растеж в бъдеще

https://mreja.bg/komentar/ekspert-kitayskite-potrebiteli-shte-zadvizhvat-globalniya-rastezh-v-badeshte/78243 Mreja.bg
Експерт: Китайските потребители ще задвижват глобалния растеж в бъдеще


Един от водещите британски икономисти казва, че китайските потребители ще бъдат движещата сила на бъдещия глобален икономически ръст, информира Радио "Китай".

Джим О'Нийл, председател на международния мозъчен тръст Chatham House и бивш главен икономист към „Голдман Сакс", направи коментара в реч на Китайско-британски икономически и търговски форум в Лондон.

„Ако Китай продължи с 8% ръст на номиналния БВП, който според мен е 5% реален БВП, както и 3% инфлация, и ако китайските потребители станат 50% от тази сума, промяната от следващата година до следващото десетилетие ще е някъде между 11 и 12 трилиона долара, което равносилно на създаването на още един Китай", анализира икономистът.

Според О'Нийл започнатата преди шест години инициатива „Един пояс, един път" ще изиграе огромна роля за глобалната търговия, която е измъчвана напоследък от засилващ се протекционизъм и унилатерализъм.

„Ако инициативата бъде приложена колективно, тя може да трансформира модела на търговията в Азия, особено между Китай и Индия, двете най-големи страни в БРИКС", допълва той.

О'Нийл каза още, че настоящият търговски спор със САЩ не е най-важното предизвикателство пред страната. За да продължи Китай успеха си, той трябва да обърне внимание на застаряващото население, което е ключов фактор за забавянето на икономическия ръст, както и да се справи с проблемите свързани с околната среда и контрола на населението в градските райони.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.