Екип от китайски и японски учени откри високоенергийни гама-лъчи

https://mreja.bg/komentar/ekip-ot-kitayski-i-yaponski-ucheni-otkri-visokoenergiyni-gama-lachi/78451 Mreja.bg
Екип от китайски и японски учени откри високоенергийни гама-лъчи


Китайски и японски учени за първи път попаднаха на гама-лъчи с енергия от над 100 тераелектрона волта (TeV), излъчени от астрофизичен източник, предава Радио "Китай".

Гама-лъчите са вид космически лъчи, генерирани от интензивната активност на високоенергийни небесни тела, свързани с произхода на вселената, еволюцията на звездите и космическата среда, се казва в брошура на Китайската академия на науките.

Учените в съвместния китайско-японски експеримент в Тибетския автономен район откриха 24 гама лъчи с енергия от над 100 TeV, като най-мощната е от 450 TeV, което е с над пет пъти повече от откритите от гама-телескопа в Германия, заяви Хуан Дзин, говорител на екипа учени на пресконференция в Пекин вчера.

Откритието е стъпка напред за науката в опитите ѝ да разбере произхода на космическите лъчи и вселената, каза Чън Ян професор в Нанкинския университет.

Произходът на космическите лъчи е мистерия от първото откритие за тях, направено през 1912 г. Експертите казват, че те са една от пречките в работата и живота на астронавтите в открития космос. Новото откритие ще помогне за разработването на защитни средства, които предпазват от радиацията на космическите лъчи.

Според учените гама-лъчите идват от мъглявината Рак, която е свръхнова в съзвездието Телец и е на около 6 500 светлинни години от Земята.

Съвместните експерименти между китайски и японски учени в близост до гр. Янбадзин, който се намира на 4 300 м надморска височина, започнаха през 1990 г. Според учените Тибет е идеално място за изследването на лъчите от космоса.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.