"Джумхуриет": Вашингтон не се отказва от идеята за санкции срещу Турция заради С-400

https://mreja.bg/komentar/dzhumhuriet-vashington-ne-se-otkazva-ot-ideyata-za-sankcii-sreshtu-turciya-zaradi-s-400/78478 Mreja.bg
"Джумхуриет": Вашингтон не се отказва от идеята за санкции срещу Турция заради С-400


Турските вестници съобщават, че президентът Реджеп Тайип Ердоган се е срещнал вчера на работна закуска с 60 депутати от Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ от 22 окръга на страната. На срещата президентът е изслушал мненията на депутатите за резултатите от местните избори, както и за плюсовете и минусите на новата президентска система на управление, отбелязва в."Йени шафак", цитиран от БТА.

Подобни срещи ще продължат и президентът ще се срещне с всички депутати от ПСР, разделени на шест групи, за да чуе техните мнения, уточняват изданията. Вчерашната среща, състояла се в централата на ПСР, е била закрита за журналисти, посочва в."Акшам".

Вестник "Джумхуриет" пише, че на срещата депутати от ПСР са отправили критики към президентската система, като са отбелязали, че тя подкопава авторитета на парламента. Изразени са били също мнения, че кюрдите в страната са маргинализирани. Ердоган е заявил, че да се говори за старата система е обида към народа. Същевременно той е подчертал, че в страната няма кюрдски проблем.

Вестник "Стар" и в."Йени шафак" отбелязват, че Ердоган е заявил, че недостатъците на системата ще бъдат коригирани, но няма да има връщане назад. Във връзка с резултатите от изборите за кмет в Истанбул, президентът е уверил, че ще бъде направено необходимото с оглед на посланието от урните, отбелязва в."Стар".

На срещата Ердоган е отправил остри думи във връзка с твърденията, че бившият вицепремиер и министър на икономиката Али Бабаджан и бившият премиер Ахмет Давутоглу подготвят създаване на нова партия. "Онези, които смятат сянката на ПСР за своя сянка, ще се свлекат като празен чувал", е казал Ердоган. Вестник "Тюркийе" пише, че по повод твърденията за създаване на нова партия, президентът е отбелязал, че и в миналото е имало такива, които са опитали, но не са успели. Мисля, че и днес ще стане същото, е коментирал Ердоган.

Вестник "Тюркийе" цитира президентския говорител Ибрахим Калън, който е заявил, че Ердоган се е срещнал с Бабаджан и, ако сметне за уместно, президентът сам ще сподели съдържанието на разговора им.

Вестник "Акшам" цитира турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, който е заявил, че руските системи С-400, които Анкара очаква да получи скоро, са системи за отбрана, а не за нападение. Той е посочил, че системите ще влязат в действие само при спешна ситуация.

Вестник "Йени шафак" се спира на изявление на президентския говорител Ибрахим Калън, който пък е посочил, че системите С-400 ще се използват активно.

Вестник "Джумхуриет" пише, че след като Вашингтон не се отказва от идеята за санкции срещу Турция във връзка със системите С-400, Анкара е разработила нова формула. За да смекчи евентуални санкции от САЩ, Анкара ще активира руските системи С-400 само в периоди на повишен риск за сигурността, посочва изданието. Вестникът отбелязва обаче, че военни експерти са критикували подобна идея. Според експретите, за да осигурят С-400 пълна защита, радарите им, които имат обхват 600 километра, трябва да стоят включени. В противен случай, при заплаха от ракета, докато се задейства системата, ние ще бъдем ударени, са изтъкнали военни експерти.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.