Деца убиха щъркел в Пловдив, близо до гнездото на птицата (Снимки)

https://mreja.bg/komentar/deca-ubiha-shtarkel-v-plovdiv-blizo-do-gnezdoto-na-pticata-snimki/78228 Mreja.bg
Деца убиха щъркел в Пловдив, близо до гнездото на птицата (Снимки)


Експерти от РИОСВ - Пловдив извършиха незабавна проверка по сигнал, подаден на "зеления телефон" за убит от деца щъркел в Стамболийски, съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията. Това се случило в близост до гнездото на птицата, което е върху електрически стълб. В него са останали две малки щъркелчета, за които грижи полага другият родител, който продължава да ги храни. Екоекспертите са взели решение да оставят малките птици на грижите на оцелелия си родител вместо да ги отнемат от него и да ги изпращат в Спасителен център. Мотивът им е, че вариантът да бъдат оставени в естествената си среда ще е по-добър за развитието им, се посочва още в съобщението.

Проверката е извършена съвместно с еколога на община Стамболийски. От общината ще следят за състоянието на птиците и ще са в постоянна връзка с РИОСВ - Пловдив, като екоинспекцията има готовност да се намеси в случай на необходимост. Районното управление на МВР - Стамболийски е образувала преписка и ще извърши следствени действия по случая.

От РИОСВ - Пловдив припомнят, че белият щъркелът (Ciconia ciconia) е приоритетен за опазване вид, защитен на територията на цялата страна. Законът за биологичното разнообразие забранява улавянето и убиването на екземпляри от вида, а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5 000 лева.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.