БСП поиска независима експертиза на пътни отсечки

https://mreja.bg/komentar/bsp-poiska-nezavisima-ekspertiza-na-patni-otsechki/78252 Mreja.bg
БСП поиска независима експертиза на пътни отсечки


БСП призовава МРРБ, министъра на регионалното развитие и председателя на УС на АПИ незабавно да кажат разрешават или не разрешават да бъде извършена независимата експертиза на пътища и магистрали, която са поискали от партията. Това каза на пресконференция в Централата на партията народният представител Георги Свиленски, информира  БТА.

Ако са сигурни в качеството на българските пътищата, нека още в рамките на тази седмица да дадат разрешение и ние в 24-часов срок ще им предоставим независимата европейска лаборатория, допълни депутатът.

Според Елена Йончева АПИ се опитва да прикрие случая с проверката в независима европейска лаборатория на българските пътища и магистрали, строени и ремонтирани в последните пет години. Йончева отбеляза, че до този момент АПИ отказва да даде разрешение за вземане на вертикални проби на ядки на българските магистрали и пътища и тяхното предоставяне на независима европейска лаборатория. По думите й вместо разрешение да бъдат взети подобни проби, АПИ им е предоставила за запознаване проектите на тези пътища. Тези проекти са необходими едва след като имаме резултатите от пробите; в противен случай запознаването с тях е безполезно, коментира Йончева и допълни, че нямат съмнение, че по документи нашите пътища, строени и ремонтирани в последните пет години, са в перфектно състояние. Тя отбеляза обаче, че лабораторните изследвания ще покажат дебелината и количеството на отделните пластове на пътната настилка; използването на неподходящи материали, нивото на сцепление.

Според БСП е било проблем, че АПИ е изискала от тях да предоставят своите експерти. Напълно наясно сме, че предоставяйки имената им, те ще бъдат подложени на цялата машина за сплашване, с каквато разполага ГЕРБ, посочи Йончева и допълни, че ще сезират европейските институции за начина, по който се укрива информацията от българските данъкоплатци, избиратели и народни представители.

Георги Свиленски напомни, че искането им за експертиза датира от 2 ноември 2018 г. И до този момент не са им позволили разрешение, а в средата на май с писмо са им предоставили възможност в архива на Агенцията да се запознаят с договорите за съответните пътища. "С това писмо ни казват: уважаеми народни представители ние нищо няма да ви предоставим", каза той.

Свиленски посочи, че председателят на УС на АПИ нееднократно си е позволявал да влиза в политически заигравки и го призова да не прави това. "Вашата работа е да управлявате агенцията, да ремонтирате и да строите безопасни пътища, да въвеждате ТОЛ-системата, а не да се занимавате с политически дейности", каза още народният представител.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.