Бойко Борисов от Брюксел: Не се разбрахме за постовете, продължаваме утре в 11 ч. (Видео)

https://mreja.bg/komentar/boyko-borisov-ot-bryuksel-ne-se-razbrahme-za-postovete-prodalzhavame-utre-v-11-ch-video/78314 Mreja.bg
Бойко Борисов от Брюксел: Не се разбрахме за постовете, продължаваме утре в 11 ч. (Видео)


Кристалина Георгиева няма да е председател на Европейския съвет, както съобщи по-рано Ройтерс. Мария Габриел няма да е външен министър на Европа, отказали сме поста. Засега българската позиция е коалиция между ЕНП и социалдемократите, Франс Тимерманс да е председател на Еврокомисията, а Манфред Вебер на Европарламента. Това се разбра от разговор на Бойко Борисов с журналисти след края на инфарктната среща на лидерите на ЕС, която продължи цяла нощ - около 40 часа.

"Не сме спали, не сме си ходили. Това са 40 часа и продължаваме утре в 11 часа. Нямаме решение", каза Борисов.

Лидерите на страните-членки се събраха вчера на извънредно заседание в белгийската столица в опит да договорят следващия председател на Европейската комисия.

"Наслушах се на глупости цяла вечер. Вишеградците предлагат Кристалина да бъде на този пост. Аз съм номинирал Мария Габриел за еврокомисар с конкретен ресор. Вчера затова съм разговарял с Тимерманс, човекът дойде в 1 часа", каза Борисов.

"Говорихме за всичко с Тимерманс, видеото целеше да покаже колко широкоскроени сме и как можем да търсим компромиси за решаване на нещо. Сега ние си създаваме сами кризата", добави премиерът.

"Комисар с реален ресор или преговарящ - кое е по-важно за нас? Представете си, ако страните от Западните Балкани не бъдат поканени, ще кажат, че българката е виновна. Теоритично не е възможно да имаш и комисар, и върховен представител по външната политика. Затова отказахме външната политика. Считам, че на нас ни трябва реален ресор и човек в комисията. Мисля, че Мария Габриел е доказана като човек", каза Борисов. 

"Вебер - на парламента, Тимерманс - на комисията. Тази форма би събрала най-много подкрепа. Търси се мнозинство, за да може нашите предложения да минат. Утре в 11 часа ще говорим", каза още Борисов. 

"Вчера говорих с Кристалина Георгиева, днес също се чухме. Тя има прекрасна работа в Световната банка", добави премиерът. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.