Борисов против идеята на вицето си Дончев да се мисли за общински данък върху доходите

https://mreja.bg/komentar/borisov-protiv-ideyata-na-viceto-si-donchev-da-se-misli-za-obshtinski-danak-varhu-dohodite/78880 Mreja.bg
Борисов против идеята на вицето си Дончев да се мисли за общински данък върху доходите


Облагането няма да се пипа в този мандат

Срещу предложението на вицепремиера Томисла Дончев след изборите да се проведе дебат - дали общините да не получат право да слагат надбавка върху данъка на доходите, се обяви премиерът Бойко Борисов.

“Данъци в този мандат няма да се променят”, коментира днес пред “24 часа” министър-председателят. Той бил скептичен към идеята и изненадан от предложението.

В интервю за “24 часа”, публикувано във вторник, вицепремиерът Дончев лансира, че е време след местните избори да се отвори отново дискусията за повишаване на собствените приходи на общините. И дали не трябва да им се даде правото да слагат надбавка върху 10-те процента плосък данък върху доходите. Така може да си осигуряват ресурс за собствена политика и развитие, аргументира се Дончев, като припомни, че преди 2 години подобно предложение на кабинета бе отхвърлено от Народното събрание.

Идеята предизвика разнопосочни реакции сред кметовете. Хасан Азис, кмет на Кърджали и зам.-председател на ДПС, поиска държавата да отчислява от нейните приходи. Димитър Николов, кмет на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ, обаче одобри идеята след изборите да бъде започната дискусия.

“Дебат за разширяване на приходната база на общините е нужен. Необходимостта от повишаване на финансовата им самостоятелност чрез разширяване на приходната база на общините е безспорен факт, констатиран от много години. Това ще даде възможност на общините самостоятелно да решават повече въпроси от местно значение”, коментира и кметът на Плевен Георг Спартански, който е от Реформаторския блок.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.