Български треньор е вицешампион на Африка за 1963 г.

https://mreja.bg/komentar/balgarski-trenyor-e-viceshampion-na-afrika-za-1963-g/78992 Mreja.bg
Български треньор е вицешампион на Африка за 1963 г.


Довечера Сенегал и Алжир ще определят новия шампион на Африка. В това първенство обаче има и доста неща, свързани с България. 

Най-ярката следа в първенството на Африка от България остава Лозан Коцев. Нищо, че доста играчи, минали през елита ни, са играли в този шампионат. До финал стигна Райс Мболи през това издание на турнира, Абел Анисе бе сензацията с Мадагаскар, а Жоржиньо и Тони Силва бяха в Гвинея Бисау, където имаше и бивш играч на "Локо" (Пд). А до второто място като футболист на “Литекс” стига Мурад Хидиуед.

Но успехът на Лозан Коцев е уникален за историята на българския футбол.

Като треньор той извежда Судан до второто място през далечната 1963 г. Това не трябва да се приема като изненада, след като по това време най-голямата държава на континента има един от най-силните отбори. В трите предходни турнира тимът има финал и трето място. Сега обаче футболът там е на доста по-ниско ниво.

За първенството преди 56 години се записват 10 държави. Гана като домакин и Етиопия като шампион се класират директно за финалите. След тегленето на жребия Уганда се отказва да играе срещу Обединената арабска република, както е името на Египет по това време. Взето е правителствено решение, че националният отбор е прекалено слаб да представлява страната. Драматично Тунис се справя с Мароко. Първият мач е спечелен с 4:1, а във втория до 84-ата минута резултатът е абсолютно същият. Тогава се разписва Хамади Хениа, който прави общия резултат 6:5 в полза на тунизийците.

Скандал има и на Гана - Нигерия. Първият мач завършва 2:2 в Лагос. В реванша в Конакри домакините бият 1:0 и се радват. Но след това се оказва, че не са осигурили неутрален съдия, както изисква правилника и губят служебно.

Тимът на Лозан Коцев няма проблеми с Кения. В първия двубой в Конакри тойпечели с 1:0 след гол на Абдел-Азис Ибрахим Адам-Виза. Реваншът е още по-убедителен - 5:0 след хеттрик на Абдел-Маджид Ахмед Осман и по един на Омар Етум Хасан и Насър ел Дин Абас-Джакса.

По това време африканското първенство е доста по-уредено от европейското. На Стария континент се играе с директни елиминации и финална четворка. Там има предварителни групи и след това финали.

На първенството в първия мач от групата Египет надвива с 6:3 Нигерия. След това на 26 ноември е двубоят със Судан. И до седмата минута египтяните водят с 2:0 след голове на Хасан ел Шазли и Мохамед Морси Хюсеин-Реда. Тимът на Лозан Коцев обаче не се отказва. И Джакса носи равенството в 65-ата и 70-ата минута.

Така два дни по-късно Судан трябва да победи Нигерия с минимум четири гола разлика, за да се класира на финал. И го прави. Джакса вкарва отново два гола, а по един - Виза и Ибрахим Яхя ал Куварти.

Судан излиза в битка за титлата срещу домакините на първенството на 1 декември. И губи с 0:3 не без помощта на тунизийския рефер Хади бен Абделкадер. След като до 62-ата минута резултатът е 0:0, той дава дузпа за Гана, от която Едуард Джона Агри-Фин открива. Суданците се втурват да атакуват и на контри Едуард Акоах им вкарва още две попадения.

Така приключва участието на Лозан Коцев в купата на Африка. Трябва да е много успешно, защото е най-добър от всички чужди треньори на първенството. Нигерия е водена от бразилец, а Тунис - от французин.

Коцев е един от най-известните български футболисти преди 9 септември. Играе в най-стария наш клуб ФК 13. В националния отбор записва един мач, но исторически. На 26 май 1935 година побеждаваме с 2:0 втория отбор на Германия на стадион “Юнак” с голове на Никола Стайков от “Славия” и Любомир Ангелов-Старото от АС 23.

В състава на гостите обаче личи не кой да е, а великият Хелмут Шьон, един от най-големите треньори в историята на световния футбол. Той е нападател на “Дрезденер”. Интересното е, че като национал има 17 гола в 16 мача за Германия, но така и не успява да се разпише в София при първото си идване в България. След това ще спечели пълен комплект медали с националния отбор като негов селекционер на световни (титла през 1974 година, второ място през 1966 година и трето през 1970 година). Ще спечели и европейската титла през 1972 година и ще запише и финал на континенталното първенство 4 години по-късно.

Малко след това Коцев заминава за Швейцария, където два сезона поред става шампион с “Лозанспорт”. И бележи един куп голове за успехите на отбора. Всъщност той е и първият българин, който става първенец на чужда държава.

След социалистическия преврат е един от най-добрите треньори в България. Спасява го единствено, че вече е и лектор на ФИФА, което стряска леко новите управници, които искат да пробият през спорта. И вероятно заради това го пощадяват, като разчитат на връзките му със световната централа.

През 1954 година поема изпадналия ВВС и го прави първенец на столичната “Б” група. След това на квалификационния турнир заема второ място и заедно с “Ботев” (Пловдив) и “Червено знаме” (Павликени) влиза в елита. Прави невероятен отбор. При него играят бившият вратар на ЦСКА Стефан Геренски-Рибата, Благой Филипов от “Черно море”, бъдещите звезди на “Левски” Йончо Арсов и Димитър Йорданов-Кукуша.

След 7 победи, 12 равенства и 7 загуби тимът заема престижното осмо място в класирането. Но на 27 януари 1956 година се взема едно от най-странните решения в историята на родния футбол. ВВС е изваден от елита, защото част от играчите му били нередовни в предното първенство, и на негово място влиза “Торпедо” (Русе). Няма никакви обяснения, нито пък анулирани резултати или други последствия. Така “Софийските орли” изчезват от картата. След което се вливат в ЦСКА.

Според мнозина става дума за партиен натиск да се върне в елита русенският тим, който преди това е изваден административно от “А” група.

Лозан Коцев се мести във Варна, където поема тима на ВМС, или “Черно море”. Той го води цели три сезона, което е нещо като своеобразен рекорд за столичанин. Защото дори великият Манол Манолов-Симулията остава наставник само един сезон там.

А в момента тече първенството на Африка в Египет. В което България има второ място, благодарение на забравения Лозан Коцев.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.