Аварията от АЕЦ „Чернобил“ не можела да се повтори в България

https://mreja.bg/komentar/avariyata-ot-aec-chernobil-ne-mozhela-da-se-povtori-v-balgariya/78353 Mreja.bg
Аварията от АЕЦ „Чернобил“ не можела да се повтори в България


Различната конструкция на реакторите от АЕЦ „Козлодуй“ и тези на авариралата АЕЦ „Чернобил“ не позволява повтаряне на инцидента от съветската централа, категорични са представителите на „Булатом“, цитирани от investor.bg.

По време на дискусия с представители на медиите специалистите по ядрена енергетика изтъкнаха редица различния между двата типа реактори, които изключват подобна авария да се случи както при АЕЦ „Козлодуй“, така и при проектната АЕЦ „Белене“.

В съветската централа е била използвана двуканална система за защита, докато в реакторите на „Козлодуй“ е налична триканална защита. От „Булатом“ допълват, че за проектната АЕЦ „Белене“ ще бъде въведена четириканална защитна система.

„Съществуват редица значителни проектни и експлоатационни различния между реакторите от чернобилски тип (РБМК) и реакторите в АЕЦ „Козлодуй“ (ВВЕР), които правят невъзможно възникването на подобна авария в България“, подчертава Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на „Булатом“.

В своята презентация от сдружението изтъкват основните разлики и прилики между двата вида реактори.

Приликите между РБМК и ВВЕР реакторите са свързани с вида на основния енергиен ресурс – ураново ядрено гориво и начина, по който то се изгаря – в топлинните реактори, каквито са тези на „Чернобил“ и „Козлодуй“, „неутроните, които се получават при верижната реакция на делене, трябва да се забавят, като енергията им бива понижена до топлинна, за да могат да предизвикат следващо деление на ядрото на изотопа U-235 и поддържането на верижната реакция“.

И при двата вида реактори се отделя топлина, която се използва за производство на пара, задвижваща турбогенераторите за производство на електрическа енергия.

Ядрената реакция се контролира чрез въвеждане на регулиращи органи в активната зона.

Георгиев изтъкна и основните различия между реакторите в двете централи. Докато в „Чернобил“ се използва графит като забавител, при ВВЕР реакторите тази роля се извършва от леката вода, която едновременно изпълнява функциите на топлоносител и забавител.

Според Георгиев използването на големи количества графит води до генериране на големи количества радиоактивни отпадъци при извеждане от експлоатация и свръхзабавяне на неутроните.

От своя страна водата от ВВЕР реакторите се пречиства лесно.

По отношение на защитата на реакторите, при РБМК реакторите от чернобилски тип липсва цялостна усилена защитна обвивка, посочват от „Булатом“.

„Частта над горивните канали не е херметична и сградната конструкция не може да издържи големи вътрешни или външни натоварвания“, подчертават експертите.

В същото време ВВЕР реакторите като тези в АЕЦ „Козлодуй“ разполагат с усилена херметична защитна обвивка, която е изградена от предварително напрегнат бетон, която предпазва реакторната инсталация от външни въздействия и може да предотврати изхвърления в атмосферата.

Докато при РБМК реакторите с увеличаването на температурата в реактора расте и неговата мощност, то при ВВЕР реакторите покачването на градусите води до спад в мощността.

При реакторите на АЕЦ „Козлодуй“ съществува т.нар. „ефект на саморегулирането“ – увеличаването на температурата в активната зона води до намаляване на реактивността, респективно мощността, което ще доведе до последващо понижаване на температурата, посочва Георгиев.

Във връзка с аварията при АЕЦ „Чернобил“ експертите от „Булатом“ са категорични, че при всички известни аварии на ядрени електроцентрали има налична човешка грешка. Автоматизацията на защитните функции на централите са основен фактор в тяхната правилна и безопасна експлоатация, подчертават още те.

Пред Investor.bg Станислав Георгиев сподели, че по отношение на защитата и условията за безопасност АЕЦ „Козлодуй“ инвестира големи средства, за да може работата на V и VI блока да продължи безпроблемно до края на техния експлоатационен период.

По неговите думи всички регистрирани инциденти в българската централа са били установени навреме и коригирани, като най-сериозните от тях отговарят на втора степен по Международната скала за ядрени и радиационни събития (INES).

Според Георгиев ядрената енергетика се развива вече в продължение на 65 години и човечеството трябва да извърви още много път преди да е успяло да я овладее напълно.

Идеята на това развитие е да се постигне напълно безопасно ползване на този тип енергия, допълва той.

От „Булатом“ още посочват, че ядрената енергетика може да бъде решение на проблема с базовите мощности, който продължава да съществува въпреки навлизането на новите технологии.

По техните думи, докато по света масово продължават да се изграждат реактори от второ поколение и вече навлизат такива от трето, експертите вече подготвят четвърто и пето поколение реактори, които ще направят ядрената енергетика още по-безопасна и ефективна.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.