Александра Костова е новата Петя Дубарова

https://mreja.bg/komentar/aleksandra-kostova-e-novata-petya-dubarova/78296 Mreja.bg
Александра Костова е новата Петя Дубарова


В лентата Юлиан Вергов застава пред камера заедно с дъщеря си Алена

Едно младо момиче, облечено в дънки и бяла тениска, с черна раничка през рамо, прекосява с момче на нейната възраст бургаския площад "Св. св. Кирил и Методий", на който се извисява внушителния едноименен храм. Около него е пълно с минувачи - забързани и разхождащи се. В този поток тийнейджърката се влива и става част от него, но само тя си знае какво й е в душата, излизайки от църквата на път за близкото училище. Единствено полицейското присъствие за отцепване на подстъпите към площада и камерите с микрофон издават, че това е снимачна площадка. А младото момиче е 18-годишната актриса Александра Костова, изгряла във филма "Маймуна" преди 2 години. Сега играе в главната роля на филма "Петя на моята Петя", посветен на голямата бургаска поетеса Петя Дубарова, напуснала този свят на 17 г.

В лентата крехката и чаровна Александра е Петя Монова, съвременно момиче, която е с бунтарски дух като Петя Дубарова и пише стихове. Тази година завърши Английската гимназия в София и е голяма почитателка на творчеството й.

"Фенка съм на Петя още от малка и съм много щастлива, че ме одобриха да изпълнявам ролята на съвременната Петя", казва Александра. Вече е видяла паметника на поетесата в Морската градина и е посетила къщата-музей на Дубарова, чийто уредник е сестра й Елица. 

Алиса Атанасова пък играе порасналата Петя Дубарова. С нея Александра Костова е в духовна връзка и ще има въображаема среща. Атанасова, която сега живее в Берлин, е дъщеря на големия български актьор и преподавател в НАТФИЗ Атанас Атанасов.

Снимките на лентата започнаха преди десетина дни и ще продължат до 6 юли, а филмът трябва да е готов за 4 декември, когато се навършват 40 години от смъртта на известната бургазлийка. На старта им първия ден пред емблематичното Казино над плажа се появи и кметът на Бургас Димитър Николов, за да пожелае успех на екипа.

Снимките вървят на знакови места, където Петя е обичала да ходи. Винаги край тях е пълно с бургазлии, които къде от любопитство, къде от сантименти, с часове наблюдават снимачния процес. Някои от тях лично са познавали талантливата бургаска поетеса.

Екипът е наел 700 статисти, които се сменят според снимачната площадка. Сред тях има и известни бургазлии, а пред храма в един от снимачните дни виждаме и знаковия бургаски художник Йордан Петров. Маринистът е едно от известните лица в града, явил се на кастинг за участие като статист в лентата.

"Снимките за този филм върнаха една романтика и една носталгия в Бургас за нашата известна Петя. Може би същите тези бургазлии, но на друга възраст минават по същите тези улички, седят на същите тези пейки", казва кметът Николов.

"Във филма има среща с Петя Дубарова, има разговор за това какво би се случило, ако беше останала жива, разсъждава сценаристката Нели Димитрова. Според колежката й Валентина Ангелова това е "една красива, вдъхновяваща история". Но при всеки повод продуцентът Николай Урумов не пропуска да уточни: "Не правим биографичен филм. Филмът се развива в днешно време - това е една история за една съвременна Петя".

Освен като статисти и декор бургаската връзка във филма е навсякъде.

Самият Николай Урумов е бургазлия, а режисьорът Александър Косев също като Петя е възпитаник на Английската гимназия в Бургас. С бургаски корен са и любимите български актьори Моньо Монев и Емил Марков. В началото на юли на снимачната площадка ще се появи и харизматичният Юлиян Вергов, който за първи път ще застане пред камерата с дъщеря си Алена. 

Снимките в Бургас вървят много успешно, казва асистент-режисьора Надежда Косева, която отговаря за подбора и организацията на масовката.

Преди седмица изключително добре за възрастта си и без опит в киното със задачата съученици на Петя се справиха и нейни връстници от училище "Св. св. Кирил и Методий". Там в ролята на неин класен влезе актрисата Албена Павлова, която е бургаска снаха. Като неин съпруг във филма участва актьорът Васил Банов.

На места снимачният ден протича при 30-градусова жега, понякога екипът започва работа и в 4 ч. сутринта край плажа. 

Сценарият на филма предвижда и подводни снимки, заради които наскоро общинският съвет в Бургас по предложение на кмета Николов гласува 40 хил. лв. допълнителна помощ освен отпуснатите 120 хил. лв. Сумата трябва за заснемане на изключително сложните кадри, които заради недостатъчно бистрото Черно море се налага актьори и каскадьори да изпълнят в басейна на Киноцентър "Ню Бояна" или друг специализиран за тази цел.

"Освен тях са нужни и за последващата компютърна обработка на изображението, при която да бъдат премахнати от кадрите всички спомагателни и осигурителни средства, необходими за каскадата, за да се създаде усещане у зрителя, че дейстивето се развива в море, а не в басейн", обясни кметът. Продукцията е получила помощ и от Националния филмов център, който го субсидира с 400 хил. лв. 

- Какво е усещането да играете Петя Дубарова въпреки че филмът не е биографичен?

- Усещането е уникално да бъдеш свързана с такава гениална поетеса.

- При снимките и контакта ви с хората в Бургас усеща ли се духа на Петя?

- Усещам я по-скоро чрез други хора, която знаят за нея, помнят я и я уважават.

- Какво снимахте днес?

- Тайна е.

- Повлия ли ви творчеството й, за да се явите на кастинг за главната роля?

- От много малка я харесвам и като цяло да видиш един толкова млад човек да твори такава поезия е вдъхновяващо само по себе си.

- Предизвикателство ли е за вас тази роля?

- Огромно, защото ролята е сложна, но ми харесва.

- На кои емблематични места, които Петя Дубарова често е посещавала в Бургас, най-много се отдавате на ролята?

- Тя е навсякъде в Бургас, но много ми харесва Морската градина, плажа, кея, а бургазлии са страхотни, много готини хора.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.