2,2 млрд. лв. дефицит в бюджета заради F-16, замразиха проектите за нови кораби и БТР-и (обзор)

https://mreja.bg/komentar/22-mlrd-lv-deficit-v-byudzheta-zaradi-f-16-zamraziha-proektite-za-novi-korabi-i-btr-i-obzor/78844 Mreja.bg
2,2 млрд. лв. дефицит в бюджета заради F-16, замразиха проектите за нови кораби и БТР-и (обзор)


Парите за самолетите влизат в американска банка, правителството ще печели лихви, докато бъдат платени изцяло

Дефицитът в бюджета за 2019 г. да бъде увеличен от 400 млн. лева на 2,228 млрд. лв.

Тази актуализация на бюджета одобри в понеделник на извънредно заседание правителството. Допълнителните 1,8 млрд. дефицит са нужни, за да бъде направено плащането към САЩ за покупката на осем нови изтребителя F-16.

Министерството на отбраната ще получи още 2,1 млрд. лв., след като Народното събрание одобри актуализацията на бюджета, обясни след заседанието на правителството зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Военните обаче няма да могат да харчат 271 млн. лв. по сделките на нови патрулни кораби и бронирани машини за пехотата, предвижда още актуализацията на бюджета. Плащания по тези два проекта ще могат да се правят догодина, разясни Запрянов. Преди седмица военните се похвалиха, че премиерът Бойко Борисов им е обещал покупката на изтребителите да не спира тези два проекта. Тяхната обща стойност е 2 млрд. лв.

Проектът за двата нови кораба на военноморските сили е на финална фаза, след като вече са оценени трите подадени оферти. Надеждите на Запрянов са

до края на

годината поне

да бъде подписан

договор

за корабите

По проекта за бойните машини Министерството на отбраната още не е изпратило запитвания за оферти.

След като получи допълнителните 2,1 млрд. лв., Министерството на отбраната ще ги внесе в сметка на правителството на САЩ във Федералната резервна банка на Ню Йорк. Оттам Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността ще тегли пари, за да извършва плащанията по четирите договора, с които България купува изтребителите и нужното за тях въоръжение и оборудване.

По сметката в банката в Ню Йорк трябва винаги да има на разположение средства за покриване на плащанията за 90 дни, обясниха от Министерския съвет. Докато седят в нея, парите може да носят доходност на България, защото

ще се инвестират

в нискорискови

краткосрочни

американски

съкровищни

бонове

и оувърнайт депозити.

Министерството на финансите няма да надхвърля ограничението за нов държавен дълг от 1 млрд. лв., което важи и в досегашния закон за бюджета, предвижда актуализацията.

България вече изтегли 300 млн. лв. с емисии на ценни книжа, но тези пари не са предвидени за плащания по сделката за F-16, а финансовото министерство се възползвало от добрата пазарна конюнктура.

Допълнителните 2,1 млрд. лв., които получават военните, за да платят за изтребителите, включват и очакваната отстъпка от 60 млн. долара. САЩ поеха ангажимент те да платят част от парите за модернизация на авиобаза “Граф Игнатиево”, но все още няма одобрение на Конгреса за отстъпката.

На извънредното си заседание в понеделник правителството одобри подписаните от вицепремиера Красимир Каракачанов 4 договора за доставката на F-16 и нужното им допълнително оборудване и въръжение. Те също ще трябва да бъдат ратифицирани от парламента.

Целта на управляващите е ратификацията да стане до края на този месец. Още вчера законът за актуализация на бюджета и този за ратификация на договорите бяха внесени в Народното събрание.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.