1000 лв. глоба за агресивно куче без намордник - парламентът на първо четене (Обновена)

https://mreja.bg/komentar/1000-lv-globa-za-agresivno-kuche-bez-namordnik-parlamentat-na-parvo-chetene-obnovena/78390 Mreja.bg
1000 лв. глоба за агресивно куче без намордник - парламентът на първо четене (Обновена)


Парламентът забрани свободното разхождане на кучета над 5 кг без повод на първо четене.

Извеждането на кучета над 5 кг без повод ще се наказва с глоба от 300 лв. За извеждането на агресивни кучета без повод и намордник глобата за нарушителите ще бъде в размер на 1000 лв. 500 лв. е глобата за разхождане на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.

Измененията бяха заложени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, внесени от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова.

145 народни представители гласуваха „За“ законопроекта, „против“ няма, но 5 „се въздържаха“.

Промените се налагат във връзка със зачестилите инциденти с агресивни домашни кучета.

Промените забраняват свободното пускане и извеждане без повод на кучета с тегло над 5 кг. Предлага се прецизиране на разпоредбата, свързана с извеждането на кучета без повод или намордник, според тяхната агресивност. Допълнително са регламентирани изключенията от забраната за свободно пускане на извеждането на кучета без повод.

Забраната няма да се отнася за кучета, които се пускат свободно в обособените и обозначени за това места в урбанизираните територии, по време на лов, подложени на обучение при условията и по реда на наредбите и участващите в състезания.

В пленарна зала вносителят Десислава Атанасова заяви, че така ще отговорят на обществения интерес. Тя изтъкна, че със завишените санкции би се увеличила отговорността на стопаните на кучета. Атанасова заяви, че между първо и второ четене ще бъдат разгледани всички постъпили становища от неправителствени организации и заинтересовани страни, съобщи БТА.

Дискусионни по думите й са въпросите, свързани със задължителен режим на регистрация на физическите лица, които развъждат и продават кучета, както и въвеждането на застраховка "гражданска отговорност" за особено агресивни породи кучета.

Ерджан Ебатин от ДПС коментира въведения стандарт за агресивни кучета. По думите му подходът на вносителите е погрешен, тъй като има опасни кучета, но не и опасна порода кучета. Бюрхан Абазов също от ДПС коментира, че не може да одобри подхода да се предлагат изменения в законодателството по конкретен повод.

"Предлаганите текстове са откъслечни", каза той. "Не бих искал да видя гледката, как едни служители седят на входа на Южния парк с един кантар", коментира още Абазов.

Филип Попов от "БСП за България" заяви, че проблемът не е в законодателството, а в контрола по прилагането на закона. Светла Бъчварова, също от левицата, коментира необходимостта за финансиране на мерките, предвидени в законодателството. Тя подчерта, че описанието за агресивно куче е твърде общо.

Според лидера на НФСБ и член на ПГ "Обединени патриоти" Валери Симеонов законопроектът е обречен на неуспех заради сгрешена философия. Според депутата поставянето на намордник би следвало да е задължително условие за извеждането на кучета на улицата, а възлагането на контрола по налагането на санкциите на полицията вместо сегашните инспектори в местната власт. "Всяко куче без намордник ще бъде прибирано и ще бъде налагана санкция", каза Симеонов.

Кръстина Таскова от ПГ на "Воля" коментира, че така предложените санкции няма да доведат до желаната от вносителите по-висока степен на превенция за обществото.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.