10 неща, които да направим в Соренто

https://mreja.bg/komentar/10-neshta-koito-da-napravim-v-sorento/78169 Mreja.bg
10 неща, които да направим в Соренто


Идете в града на лимоните извън активния сезон, за да му се насладите

Пътуването до Соренто е като потапяне в прелест и започва още с приближаването ви към града. Терасовидно разположената красота и морето, което се плиска в нозете ѝ, са невероятна наслада за очите.

Пейзажи, море, природа, кухня, атмосфера – всичко е на висота, която може да ви гарантира само италиански курорт. Ето 10 неща, които да направим и видим в Соренто:

1 Вижте Соренто извън активния сезон през август. Градът ви зарежда с красота по всяко време на годината. Ако решите да го посетите, много подходящ сезон е пролетта, когато е топло, но все още няма орди туристи.

Идеални за визити

са и септември

и октомври

Това е идеалният град, в който може да се надишате на приятни неща.

2 Не избирайте Соренто, ако имате за цел лятна морска ваканция. Тълпите и трафикът могат да ви я вгорчат. Освен това тук няма удобни плажове, а достигането до понтоните над скалистите брегове не е най-лесното нещо. Почти всички хотели имат басейни, но все пак нали през ваканцията си човек иска да се топи в море?

3 Посетете лимоновите горички на Соренто, които са другият коз на града освен терасовидно разположената му красота. В тях се отглежда единият от трите италиански сорта – “Амалфи”, “Соренто” и “Сицилия”.

Лимонът от Соренто

е гигантски – може

да достигне килограм

и половина

Отглежда се и на остров Капри и е много кисел. 

4 Разгледайте градините и богатата флора на Соренто - освен като града на сирените е известен и като града на градините. Тук може да подишате от всичко по малко – има хилядолетна история, остатъци от културата на древните гърци, римляни, нормани, растителност, която може да конкурира всяка ботаническа градина по света, и кухня, събрала най-доброто от средиземноморската кулинария.

Освен това Соренто е и букет от цветове и светлини, които ви карат да се чувствате винаги в добро настроение. 

5 Насладете се на чаша кафе или аперитив в някое от историческите кафенета в центъра, както са правили навремето и много известни личности. От XIX век Соренто е известен като притегателен център на англосаксонския туризъм, тъй като по онова време процъфтява т.нар. Grand Tour, чрез който англоговорещите се втурват да опознават Средиземноморието.

Соренто е бил

задължителна спирка

за представителите

на европейската

аристокрация

Затова и в Соренто атмосферата е доста по-различна от тази в останалата част на област Кампания.

Тук фолклорът е в по-оскъдно количество, всичко изглежда по-изискано и на ниво. Пълно е с исторически хотели от висока класа с приказна панорама, през които е минал каймакът на аристокрацията и на интелектуалния елит на Европа.

6 Направете си тур с панорамно влакче. Ако искате да добиете обща представа за града, може като начало да се качите на влакчето, което прави панорамни обиколки и тръгва от площад “Торквато Тасо”, посветен на родения в Соренто през XVI век поет. 

Разбира се, най-добре един град се вижда пеша. В такъв случай може да започнете от статуята на Тасо на централния площад. Оттам тръгва и централната улица “Корсо Италия”, която прелива от магазини и заведения.

7 На всяка цена разгледайте “Вила комунале”. Това е общинската градина с невероятен изглед към морето – намира се близо до площад “Тасо”. Тя е малка, но предлага незабравима панорама, която може да съзерцавате с часове.

Отсреща в морето

се вижда Везувий,

отдолу под вас са понтоните, където се припичат любители на морския загар, а отляво и отдясно са разположени луксозни исторически хотели, потънали сред невероятна природа.

От парка може да се качите и на асансьора за “Марина пикола” – пристанището, от което се стига до островите Капри, Иския и Прочида. 

Точно до “Вила комунале” се намира и киостро “Свети Франциск”, част от едноименната църква. Става въпрос за манастирски двор с архитектура от XIV век и декорации от по-късни периоди.

8 Разгледайте т.нар. Валоне дей Мулини - нещо като дълбока долина, която прилича по-скоро на бездна. В нея са останали житни мелници от XVII век, изградени навремето от фамилията Кореале. Те функционирали до началото на XX в., след което зоната обрасла в буйна растителност – и всичко това в центъра на Соренто, на две крачки от площад “Тасо”. 

9 Опитайте морските специалитети на Амалфийското крайбрежие. Типично местно ястие е ньоки ала сорентина – направени на ръка картофени топчета с пресен доматен сос, моцарела и босилек. 

10 Завършете обеда или вечерята си с чашка ледено лимончело от Соренто – то се прави от местния сорт лимони и служи като дижестив.

Как се стига

до Соренто?

Соренто се намира на 50 км южно от Неапол. Ако идвате от летището на Неапол “Каподикино”- оттам тръгва автобус, който за около час стига до градчето.

Ако идвате от Централната гара на Неапол, на долния етаж се намира спирката на влака Circumvesiana, с който от Неапол се стига до Соренто.

От Рим може да вземете автобус от гара Тибуртина до Соренто, където пристига за 4 часа. С кола от Рим – по магистралата Рим-Неапол, а оттам - Неапол-Помпей-Соренто. Излезте на изхода за Кастеламаре ди Стабия и продължете в посока Соренто.

Всички паркинги в Соренто са платени и струват около 25 евро на ден. 

В Соренто може да се дойде и с корабче (алискафо) от Неапол. То тръгва от пункта “Моло Беверело” на пристанището и стига за 40 минути до Соренто. От пристанището на Соренто до центъра обаче трябва да се изкачи много стръмна улица със стълбища. 

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.