Мрежа

„Климатична стачка“ е словосъчетанието на 2019 г.

0 108

Издателството Харпър Колинс, публикуващо тълковен речник на английския език, определи понятието climate strike (в превод: климатична стачка) за словосъчетание на 2019 година, предаде ТАСС, като се позова на агенция Прес асосиейшън.

Тази година понятието е използвало 100 пъти по-често в сравнение с миналата година. Причина са набиращите популярност протести под наслова стачка за климата, вдъхновени от 16-годишната Грета Тунберг. Миналата година тя започна всеки петък да прави такава стачка, изразяваща се в напускане на учебните занятия, за да привлече вниманието върху нуждата от повече усилия в борбата с климатичните промени.

Примерът й последваха ученици и студенти от много страни по света. На места в тези стачки за климата се включиха около 1 милион души, както беше в Италия през септември.

В речника на Харпър Колинс са добавени и понятията influencer (инфлуенсър – човек, чието мнение има значение пред определена аудитория), hopepunk (хоуп-пънк – телевизионен жанр, целящ да поражда оптимизъм и позитивно мислене), deepfake (дийпфейк – методика на синтез на изображението, основаваща се на изкуствен интелект), non-binary (небинарен – хора с неутрален пол, тоест, които предпочитат да не се идентифицират нито като мъж, нито като жена) и rewilding (в превод буквално: повторно населяване с диви животни или екологична концепция за поетапно връщане на дивите животни на онези места, на които те са били напълно изтребени от хората).

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 11 − 7 =