Мрежа

Китай и Иран с критики срещу международния „тормоз“

0 1

Китайският външен министър Ван И порица международния „тормоз“ на среща с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф в Пекин, предадoха Асошиейтед прес и БТА.

Ван И подчерта стабилността на двустранните отношения във встъпителната си реч в началото на преговорите с Джавад Зариф. Посещението на иранския министър последва след визита в близкия съюзник Русия и точно след първите в историята съвместни учения на трите страни в северната част на Индийския океан.“Трябва да се изправим заедно срещу едностранния подход и тормоза“, подчерта Ван И.

Китай е една от страните, които през 2015 г. подписаха ядреното споразумение с Иран и е отправял критики към САЩ заради отказа от него и замяната му с кампания на икономически и дипломатически натиск, припомня АП.

Без да споменава САЩ, Ван заяви, че Китай и Иран трябва да защитават националните си интереси, както и „да подкрепят многостранния подход и нормите, ръководещи международните отношения“. Зариф отговори, че двете страни са единни в „общите си усилия за борба срещу едностранния подход и в развитието на многостранния подход“ през 2020 година.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 80 − 76 =