Мрежа

Кипър отбелязва 45-годишнината от разделението на острова (Снимки)

0 1 071

Жителите на Кипър от двете страни на острова започнаха днес отбелязването на 45-ата годишнина от разделението на средиземноморския остров сред нарастващо напрежение във връзка със сондажните дейности на Турция край кипърските брегове, съобщи ДПА.

В южната част на острова гражданска защита пусна сирени в ранните часове на деня, за да отдаде почит на жертвите на турската военна интервенция преди 45 години, предава БТА.

В северната част кипърските турци празнуват пристигането на турската армия с военни паради.

Северен Кипър смята турската военна интервенция на 20 юли 1974 г. за акт на мир, след като кипърските гърци организираха преврат пет дни по-рано с планове да обединят острова с Гърция. Оттогава Кипър е разделен на международно непризната северна турска част и Република Кипър със столица Никозия. Това е също един от най-тежко милитаризираните региони в света с над 35 000 турски войници, разположени в северната част на острова.

Многобройни опити на ООН да бъде намерено решение на конфликта се провалиха през годините. По-рано тази седмица министрите от ЕС приеха наказателни мерки срещу Турция. Никозия поиска от ЕС да предприеме действия, след като Турция изпрати два кораба – „Фатих“ и „Явуз“ да извършват сондажни дейности във води, смятани от Република Кипър за част от изключителната й икономическа зона. 28-членният блок смята проучвателните дейности на Турция край членката на ЕС Кипър за незаконни.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 51 − 41 =