Мрежа

Как Антон Арабаджиев стана мултимилионер между 2011 и 2019 г., когато разбиха двете му нелегални фабрики за цигари

0 1

2018 г. е преломна за пловдивчанина – той предава тайния бизнес на Миню Стайков и Бирмите и отново оцелява. Обявен за издирване на 7 юли 2019 г., след като службите откриват най-модерния завод за контрабандни марки в село Труд

Пазаруване на недвижими имоти за милиони, строителство на сгради, търговия с горива…

Това е само част от бизнес инвазията на Антон Арабаджиев след разбиването на първата негова фабрика за нелегални цигари в пловдивското село Патриарх Евтимово през 2011 година и друга фабрика в село Труд през юли 2019 г.

Напук на логиката 50-годишният мъж става все по-богат и влиятелен. Арабаджиев е единственият българин, уличен като собственик на две нелегални фабрики за цигари.

От 7 юли тази година

е обявен за

издирване заради

най-модерната

манифактура,

разбивана досега – тази в село Труд, и нелегалния цех за подготовка на тютюн в село Ръжево Конаре. Разследващите са категорични, че той е главният организатор.

В ареста още са работниците на нелегалната фабрика, които са от Украйна и Молдова, и трима български надзиратели.

Антон Арабаджиев стана национално известен след разследване на “24 часа”, което показа как британските служби са сигнализирали България през януари 2018 г., че пловдивчанинът отново се занимава с нелегални цигари, които стигат до Острова. Според партньорските служби фабриката е в пловдивското село Оризари, каквато обаче не е разбивана. Година и половина по-късно ГДБОП и спецпрокуратурата разкриха модерната манифактура в село Труд. И двете села са на равно разстояние от Пловдив.

Арабаджиев

се издирва

за втори път

Той е известен от близо 10 години на разследващите като организатор на незаконно производство на цигари. И през януари 2011 г. изчезна, когато МВР откри първата фабрика за цигари, свързана с него, в село Патриарх Евтимово до Пловдив. Тогава обаче не е посочен лично като лидер на организацията. Изчезва в посока Гърция.

Тихомълком се предава през септември 2011 година, лежи в ареста до ноември, след което е пуснат на свобода.

Признава се за виновен точно след една година – на 15 ноември 2012-а. Както и всички останали, уличени за фабриката. Наказанието на Арабажиев е 3 години условно с изпитателен срок от 5 години. Осъден е за участие в организирана престъпна група и за държане на акцизни стоки без бандерол – основно цигари “Виктори уайт” и рязан тютюн за 400 хил. лв.

Тютюнът, използван за производството на цигари в цеха, е бил доставян от Плевен. Бракуваните цигари от нелегалната фабрика са извозвани до бившия хлебозавод в Асеновград, който е собственост на Антон Арабаджиев. Там тютюнът е бил изваждан и е връщан обратно за опаковане в село Патриарх Евтимово. 

Още по онова време е ясно, че

тази фабрика,

свързана с

Арабаджиев,

може да

захранва 30% от

нуждите на

нелегалния пазар

в страната. И то само с няколко машини, които са иззети в полза на държавата тогава. Според протокола от споразумението на нелегалните производители всички тези машини са иззети в полза на държавата и са заключени в склад под контрол.

Цигарената машина е “Гарант 1”, филтровият агрегат – марка “Макс 3”, пълначната машина е HLP, целофаниращата за кутии е SASIP, а за стекове “Мардин Едуардс”. Размерите на основната машина е 270 см дължина, ширина 90 см и височина 140 см.

При акцията на МВР тогава от Антон Арабаджиев е иззет интересен модел телефон – възможно най-евтин и прост “Нокия 1110”, както и три симкарти от различни мобилни оператори. Тези вещи са му върнати след края на делото.

Арабаджиев се разминава и с нищожна глоба – 273 лв. за разноски по делото. Според разследващи от онова време той е станал информатор на службите и срещу информация за конкуренти в бранша получава условна присъда.

Още преди края на делото, по което е осъден условно през 2011 г., започва възходът на Арабаджиев в бизнеса.

И дотогава той се е занимавал с транспорт и недвижими имоти, но милионите идват в този момент. Основните му партньори са съпругата Евелина и братовчедът Александър, който беше арестуван през юли 2019 г. като оперативен мениджър на нелегалната фабрика за цигари в село Труд.

След присъдата в края на 2012 г. фирмите на Арабаджиев започват да купуват недвижими имоти, а през 2014 г. двамата с братовчед му Александър бяха обвинени от 26-годишен младеж, че

Арабаджиеви са

го измамили и

са прибрали

наследствената

му земя за

8 милиона лева

Когато бащата на Милен Паунчев умира, синът е единствен наследник на апетитните парцели в кв. “Остромила” в центъра на Пловдив на пътя за село Марково. Паунчев продал наследствените си имоти на фирми на Арабаджиеви за 200 хил. лв., след което осъзнал, че е измамен. Междувременно обаче “приятелят му” Александър Арабаджиев му давал да кара скъпи коли, спечелил доверието му. Когато собственикът на имоти за милиони се усетил, че е продал земята си на нищожна сума, сигнализирал прокуратурата. Разследването обаче показва, че е подписал продажбите доброволно. Част от имотите са на фирмата за търговия с петрол “Евелина Трейд”, където съдружници са Антон и Александър Арабаджиеви. Фирмата носи името на съпругата на Антон Арабаджиев, известна в пловдивския хайлайф с луксозния си начин на живот. 

Успешно се развива и бизнесът на Антон Арабаджиев с купения от него завод “Стенимахос” в Асеновград, където са се носили дефектните цигари от фабриката в село Патриарх Евтимово. Преди години там се е произвеждал хляб, но след 2012 г. дружеството се занимава основно с придобиване и отдаване под наем на имоти. В управителния съвет на “Стенимахос” е Найден Станчев – Хана, който също е арестуван през 2011 г. заради нелегалната фабрика за цигари и е осъден условно. От няколко години насам това дружество строи модерен жилищен комплекс за над 15 млн. лв. в Асеновград.

Търговия с имоти в Пловдив Арабаджиев развива успешно в последните години и с фирмата си “Вип пропърти груп” заедно с бившия кандидат за кмет на града Йордан Джермански. Той също придобива имоти от бедняка милионер Милен Паунчев.

Според разследването на прокуратурата и ГДБОП нелегалната фабрика за цигари на Антон Арабаджиев в село Труд работи от 2017 г. Оказва се, че паралелно с нея той е контролирал и незаконния цех в село Труд с капацитет 2000 цигари в минута. Има съмнения, че

внушителна част

от печалбите в

нелегалния

бизнес с цигари

е инвестирана

в легален

бизнес, за да се изперат пари.

През януари 2018 г. в българските служби е получен сигнал, изпратен от британската митническа администрация чрез Службата за предотвратяване на престъпления срещу фиска към британското посолство в София. В него са посочени нелегалната фабрика в Оризари и нейният собственик – Антон Арабаджиев. Започва преломната за него година. Вероятно човек от ГДБОП информира пловдивчанина за съдържанието на сигнала. Притиснат, той затваря временно фабриката в Оризари и мести машините.

През юни и юли ГДБОП и Спецпрокуратурата разбиват няколко фабики за нелегални цигари. За тази в Карнобат е обвинен Миню Стайков, а за останалите Евлоги Станоев и синовете му Антон и Георги, известни като Бирмите.

Разследване на “24 часа” през 2018 г. показа, че Арабаджиев има основен принос за информацията към службите къде са нелегалните фабрики на конкурентите му, за да спаси своята.

Година по-късно цехът му в Труд е разкрит и се оказва, че е най-модерният, разбиван досега. Машините са нови, много по-мощни и модерни от тези в старата му фабрика. Подготвена е да влезе в действие и още една поточна линия. Марките на цигарите също са различни от тези през 2011 г., както и арестуваните за производството им.

Между получаването на сигнала от Великобритания през януари 2018 г. и акцията през юли т.г. в село Труд, Антон Арабаджиев и братовчед му Александър Арабаджиев прехвърлят фирмата си “Евелина Трейд” на никому неизвестния в бизнес средите Тодор Илиев. Той живее в панелен апартамент в пловдивския кв. “Тракия”. Това става през ноември 2018 г.

В следващия брой очаквайте колко струват машините за нелегалните цигари и каква е връзката на издирвания Антон Арабаджиев с Миню Стайков, който за разлика от него е в ареста.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 85 − = 76