Мрежа

Йоханес Хан: Решението на косовския проблем е ключово за региона

0 1

Европейският комисар по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан заяви, че решаването на косовския проблем е приоритет на международната общност и е ключово за развитието на целия регион, съобщи Танюг.

В интервю за виенския вестник „Стандарт“ на въпрос вижда ли политическа воля за постигане на споразумение между Белград и Прищина Хан каза, че я вижда със сигурност в Сърбия, както и в Косово. Той изрази надежда, че след вероятни избори в Косово тази есен ще бъдат създадени условия за напредък, предава БТА.

Хан изтъкна, че Преспанското споразумение между Атина и Скопие е създало позитивна динамика на Балканите и е съществувала увереност, че е възможно да бъде постигнато споразумение между Белград и Прищина.

Тази позитивна динамика, за съжаление, с въвеждането на мита върху сръбските стоки от страна на Прищина бе спряна. Решението на косовския проблем е централно за развитието на целия регион, каза Хан.

Когато става въпрос за започването на преговори със Скопие и Тирана Хан каза, че се работи по въпроса, но не е никаква тайна, че настроенията сред членките на ЕС са по-добри към Северна Македония.

Двете страни изпълниха изискваните критерии. Поради това дадохме препоръки и за двете. Освен исканите реформи, Скопие сключи и историческото Преспанско споразумение, както и споразумение с България. При Албания сега има проблеми, например опозицията напусна парламента, а правителството има трудности да води диалог и е задвижена процедура за смяна на президента. Членките на ЕС естествено оценяват и общата политическа ситуация в една страна, каза Йоханес Хан.

Той обяви, че иска в бъдеще повече внимание да се обръща на екологията и то не само след посещенията в Босна, където има електроцентрали на въглища.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.