Сирене и кашкавал – при цена от 18 лв. в магазина стига 34 лв.

https://mreja.bg/jalto/sirene-i-kashkaval-pri-cena-ot-18-lv-v-magazina-stiga-34-lv/154689 Mreja.bg
Сирене и кашкавал – при цена от 18 лв. в магазина стига 34 лв.

От Министерство на земеделието и храните предлагат да се ограничи водното съдържание в бялото саламурено сирене на до 65%. В същото време млечните продукти са сред тези с най-голямо поскъпване през последните години.

„Има основно увеличение на цените на суровината. Преди 2 г. литър мляко струваше 75 ст., сега е 1,30 лв. увеличение само от суровина. След Ковид кризата, пролетта-лятото на 2020 г., хората започнаха да увеличават оборотите на търговските вериги. За съжаление в млечния бранш големите търговци на дребно работят с маржове от 80-100%“, заяви председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите Владислав Михайлов в студиото на „България сутрин“.

Колко струва: Въпреки стандарта – вижте какви са цените на основните храни в супермаркетите в Германия и Фрация

По думите му всички производители и преработватели в селското стопанство са концентрирани в 6-те големи търговски вериги, които са собственост на 5 корпорации: „Става едно меко казано грозно. Нямаш начин да стигнеш до големите градове до клиента, ако не минеш през тези вериги“.

Владислав Михайлов отчита от личния си опит спад на продажбите на млечни продукти. Той даде за сравнение цената на кашкавала през 2020 г. – излизал е на цена 12 лв. от млекопреработвателя, в магазина е бил 18, сега излиза на цена 15, а се продава на клиента за 34 лв.

„Няма как това да не доведе до спад на потреблението. Те докъдето можаха отвориха ножиците тези вериги, надявам се да имат някакви очи. Фактурира се кашкавал на 18 лв., на регала е 34 лв., сирене при 9-10 лв., на рафта е 21 лв.“, даде пример Михайлов.

Очакванията му са цената на маслота да падне след март месец.

Ще има ли бойкот: Колко струва един пазар с основните храни у нас?

Според госта това предложение на МЗХ няма да доведе до нищо положително за крайния потребител.

„В млякото и млечните продукти трябва да има стандарти, граници, качество. Трябва да не се позволява на някои от нашите колеги да правят глупости. Вместо да изпишем вежди, ще извадим очи. Ако се сложи тази граница, нагоре няма дефиниция, и той ще го напише само сирене“, предупреди Владислав Михайлов.

Източник:https://novini.bg/

1 Коментара

☎ Notification: Process №TF51. Go to withdrawal => https://telegra.ph/Get-BTC-right-now-02-10?hs=ec974b707efac5dc269ecf921f8ce3d8& ☎

1 week before

vwpzdv

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.