Над 3 млрд. лева на криминалния “бизнес” се въртели в оборот през 2018 г. (Обзор)

https://mreja.bg/jalto/nad-3-mlrd-leva-na-kriminalniya-biznes-se-varteli-v-oborot-prez-2018-g-obzor/74095 Mreja.bg
Над 3 млрд. лева на криминалния “бизнес” се въртели в оборот през 2018 г. (Обзор)


 12% от

всички

атаки към

облачните

услуги на

“Майкрософт”

идвали

от България

 1000

“уникални

момичета”

предлагали

сексуслуги

в интернет

Около 3 млрд. лева е оборотът от престъпна дейност през 2018 г., сочи анализ на Центъра за изследване на демокрацията за миналата година. Парите най-често били влагани в луксозен начин на живот, скъпи коли, но и нощни заведения, козметични и фризьорски салони, съобщи Тихомир Безлов, който е главен експерт в сектор “Сигурност” в центъра.

В същото време се наблюдавал спад в криминалните пазари за нелегални цигари, организирани ДДС измами, незаконен дърводобив, каналджийство и кражби на коли. Продължавала и тенденцията за намаляване на насилието. През 2018 г. убийствата били 92, взривовете - 8 и само една поръчкова екзекуция. За сравнение през 2003 г. например са извършени 230 убийства, 78 взрива и 26 поръчкови разстрела.

Безлов определи като абсолютен “наш феномен” спадът на нелегалния пазар на тютюневи изделия, чийто оборот през 2018 г. се свил до 100-110 млн. лева.

Единият от факторите, повлиял за спада, бил политическият. От друга страна,

лесно се

проследявали

източниците,

защото цигарите

са масова стока, която хората употребяват на улицата, без да се крият. В разкриването пък били включени националната полиция, ГДБОП, митниците, Гранична полиция, което също допринесло.

В анализа експертите препоръчват да се запази силният контрол спрямо фабриките за цигари, както и да се въведат иновативни решения по граничните пунктове.

Трайна тенденция на спад имало и при кражбите на коли. Оборатът от този “бизнес” през 2018 г. бил 22 млн. лева.

Намалявали и организираните ДДС измами, които направили оборот 190-230 млн. лева. Особеното било, че между

75 и 80% от

организираните

ДДС измами се

извършвали

в София

До момента спецпрокуратурата анализирала 74 схеми за организирани ДДС измами и 457 данъчни профила. От 2012-а до средата на 2019 г. ГДБОП разследвала 56 престъпни групи, а 304 души били задържани.

Между 70 и 300 млн. лева се движел оборотът от измами със средства на ЕС. 35,5% от бизнеса у нас обаче смятал, че не е необходимо неофициално плащане, за да се гарантира европейско финансиране.

От центъра подробно анализирали и пазара на горива. Легалната търговия с тях е един от най-значимите икономически сектори в страната, като през 2018 г. са реализирани продажби към крайни клиенти на стойност почти 9 млрд. лв., посочи Тихомир Безлов.

“Големият проблем е, че има много малко доказателства за незаконния пазар”, смята той.

“За разлика от цигарите, където се хващат кутии и камиони, разкриват се складове, при горивата има 0,1% залавяне”, посочи той. Според анализа оборотът от нелегалната търговия с горива възлизал на 600-700 млн. лв. през 2018 г.

Абсолютният отличник на криминалния пазар обаче е предлагането на сексуслуги у нас и зад граница и трафикът на хора с цел сексуална експлоатация. Оборотът от външния пазар достигал над 900 млн. лева, а на нашия - около 232 млн. лева.

1000 “уникални момичета” са особено активни в предлагането на сексуслуги в интернет. Бройката била относителна, защото много от тях присъствали с няколко телефонни номера.

“Големият фактор са т. нар. уикенд туристи, които се възползват от нискотарифните полети и споделените апартаменти”, обясни Тихомир Безлов.

Спад в този пазар имало през 2010-2011 г., когато са затворени много от апартаментите за плътски удоволствия. Затова търсенето и предлагането се прехвърлили в интернет - специализираните сайтове, файсбук и приложенията за запознанства. 45% от потребителите се възползвали от интернет.

Все още е висок

и обротът от

наркотици

- 450 млн. лева. В България най-масовата дрога била канабисът, предпочитан от хората между 15 и 30 г. Хероинът пък се използвал от маргинализирани групи.

Анализът показал още, че българската айти мрежа продължава да се използва за извършване на глобални кибератаки. 12% от всички атаки към облачните услуги на “Майкрософт” идвали от български айпи адреси. Близо 2% от световния обем на спам през първата половина на 2019 г. пък бил изпратен от сървъри в България.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.