Ердоган: Не се плашим от санкции

https://mreja.bg/jalto/erdogan-ne-se-plashim-ot-sankcii/57102 Mreja.bg
Ердоган: Не се плашим от санкции


"Никоя заплаха няма да ни отклони от пътя". Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в послание по повод 96-ата годишнина от подписването на Лозанския договор, който определя съвременните граници на Турция, пише днес турският печат, цитиран от БТА.

"Никоя заплаха със санкции, явна или прикрита, няма да откаже Турция от справедливото й дело", заяви Ердоган, пишат вестниците "Акшам" и "Вакит".

"Стъпките, които направихме в Източно Средиземно море и Северна Сирия, ясно показаха нашата чувствителност по отношение на правата и интересите на нашия народ и на кипърските турци", изтъкна президентът.

Ердоган предупреди онези, които според него се опитват да сплашат Турция, че "както и преди един век, Република Турция има мощта и решимостта да премахне всяка заплаха за своята независимост, съществуване, за спокойствието и сигурността на гражданите си", пише "Вакит".

"Не се плашим от санкции", цитира в заглавие думите на турския лидер в. "Стар". Ердоган напомни, че Лозанският договор е документът, увенчал националната борба на Турция срещу едни от най-силните армии в света, посочва вестникът.

С Лозанския договор от 1923 г. е анулиран подписаният три години по-рано Севърски договор между Османската империя и държавите победителки в Първата световна война. До договора от Лозана се стига след война с Гърция, която Турция печели.

"Погледите са вперени в централната банка", пише в. "Истиклял" по повод очакваното днес огласяване на решението на финансовата институция за размера на лихвените проценти. Решението, което ще бъде взето на днешното заседание на банковата Комисия по парична политика, ще бъде съобщено в 14 ч. То се очаква с интерес на фона на настояванията на президента Ердоган за понижаване на лихвените проценти и смяната на управителя на централната банка, отбелязва "Истиклял".

Това ще бъде първото заседание, откакто президентът уволни предишния гуверньор Мурат Четинкая и неговото място бе заето от заместника му Мурат Уйсал. И пазарите очакват понижаване на лихвите, но въпросът е с колко те ще бъдат намалени, посочва още "Истиклял". Прогнозите на икономистите и анализаторите се движат от 50 до 800 базови пункта.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.