Аутистът Дамян вече е в трети клас, с него работят ресурсни учители

https://mreja.bg/jalto/autistat-damyan-veche-e-v-treti-klas-s-nego-rabotyat-resursni-uchiteli/74966 Mreja.bg
Аутистът Дамян вече е в трети клас, с него работят ресурсни учители


Бил е на 3 г. и половина, когато настъпва срив - лекарите му поставят диагноза детски ранен аутизъм, следвот още много болести

2,4 млн. лв. събра през 2019 г. “Българската Коледа” и помогна на 551 деца и 19 болници. Тази година благотворителната кампания, която се провежда под патронажа на президента, има за цел да осигури високотехнологична апаратура за диагностика, лечение и рехабилитация на нуждаещите се деца. Това ще разшири и възможностите на лекарите в България да прилагат иновативни методи на лечение.

17-ото издание на инициативата се провежда под мотото “Да дарим бъдеще на болните деца”. Всеки, който желае, може да дари 1 лев чрез есемес или обаждане на номер 1117 и 0900 1117.  

За изминалите 16 години, откакто се провежда кампанията, са събрани над 35 млн. лв., с които са подпомогнати около 5000 деца и е дарена апаратура на около 290 болници в цялата страна.

10-годишният Дамян Димитров от Габрово е с диагноза аутизъм. Детето е родено нормално след доносена бременност - нищо в развитието му не подсказвало, че е различно. Сривът настъпил, след като навършил 3 г. и половина.

“Дотогава той говореше, казваше прости изречения и в рамките на месец загуби всякакви такива способности”, разказва майка му Гергана Добрева, която отглежда детето си сама.

Момчето е диагностицирано с генерализирано разстройство в развитието, което е детски ранен аутизъм, с умерена умствена изостаналост. От 2018-а е и с Роландова епилепсия.

“Означава нощни пристъпи по време на сън”, обяснява Гергана. Има гастроентерологични проблеми и множество алергии, както и чести спазми на ларинкса.

“Терапията трябва да бъде ежеминутна, ежедневна и постоянна, за да може да направи обратната връзка със света, който ни заобикаля.

За него е трудно

разбирането на

всичко, което

се случва,

и затова работим с психолог и логопед”, обяснява майката.

Тя заплаща сама за психологичните и логопедични сеанси 3 пъти седмично. Затова за четвърти път детето е подпомагано от “Българската Коледа” с 1200 лв. на година, което покрива терапията му за 3-4 месеца.

“Обгрижването на едно дете с увреждане струва от 1000 до 2000 лв. месечно, даже повече на моменти, защото той е голям, ползва памперси за възрастни, лекарства, консумативи и всичко се плаща”, обяснява Гергана.

Дамян е със 100% инвалидност и получава 930 лв. от държавата. Майката се води помощник-възпитател на 5-часов работен ден, за което получава още 250-300 лв. С промените в социалните закони от догодина ще може да му бъде личен асистент. Това обаче няма да облекчи нелекото им битуване, защото от подпомагането на Дамян, ще вземат около 380 лв. за нейната заплата.  

“Предполагам, че ще кандидатствам и тази година за помощ от “Българската Коледа”. Но ако трябва да бъдем искрени, всеки един родител на дете с увреждане би искал държавата да го подпомага, а не хората”, не крие огорчението си Гергана.

Не приема като трудност или героизъм, че трябва да е 24 часа до Дамян.

“Тук няма героизъм, просто детето ми е попаднало в тази ситуация и като всеки родител давам максимум от себе си”, разказва тя.

Момчето вече е в 3-и клас в 6-о основно училище “Иван Вазов”. Обучава се в индивидуална форма и с него работят ресурсни учители. Майката казва, че децата го приемат добре.

“В началото всяко дете, което не е виждало подобен случай, го приема нормално, даже са любопитни. Няма злоба, добре се държат. Той иска да се среща с други деца, но не знае как да реагира”, обяснява Гергана, която с годините се е научила да разбира сина си без думи.

“Живеем като

сиамски

близнаци,

знам кога иска да яде, кога иска да пие вода, знам кога какво го боли, по някакъв начин той ме учи”, приема философски съдбата си майката.

За Коледа си пожелава само здраве. “Материалните неща него по принцип не го радват. А когато той е здрав, всичко е хубаво”, завършва Гергана.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.