5 държави от ЕС заклеймиха пакта Молотов - Рибентроп

https://mreja.bg/jalto/5-darzhavi-ot-es-zakleymiha-pakta-molotov-ribentrop/58577 Mreja.bg
5 държави от ЕС заклеймиха пакта Молотов - Рибентроп


Пактът между нацистка Германия и Съветския съюз за преначертаване на границите в Източна Европа в началото на Втората световна война бе колективно заклеймен днес от нападнатите тогава държави, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В разпространено днес общо изявление на външните министри на Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния се подчертава "болката и несправедливостта", произтекли от пакта Молотов-Рибентроп. Този подписан точно преди 80 години договор за ненападение е съпътстван от таен протокол, който преразпределя територии в Източна Европа.

В изявлението министрите осъждат последвалото "тоталитарно управление", продължило десетилетия до разпада на СССР в началото на 90-те години. "Нашите страни се възродиха като свободни и демократични държави след десетилетията тоталитарно управление" и преди 30 години "започнаха преход към демокрация, който накрая ни направи равноправни и силни членове на Европейския съюз", се казва още в документа.

Този нацистко-съветски съюз рядко се обсъжда сега в Русия, но победата на Съюзниците и особено тази на Съветите над нацистка Германия, сложила край на войната в Европа, все още е много почитан източник на национална гордост. "За съжаление мнозинството млади руснаци днес остават в неведение за факта, че тяхната страна е влязла във Втората световна война като държава агресор в съюз с нацистка Германия", каза Дияр Аутал от Центъра за руски и евразийски изследвания към Харвардския университет. По думите му желанието на руснаците да се възприемат като победители е разбираемо. "Човешката страна на войната, в която обикновените хора бранят страната си, често е героична и заслужава да бъде почитана. Но нейната политическа страна, агресията и военните престъпления са грозни и трябва да бъдат категорично осъдени", добави пред ДПА Аутал.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.