Мрежа

Изтриха Месут Йозил от компютърна футболна игра в Китай заради уйгурите

0 108

Звездата от ФК Арсенал Месут Йозил е бил изтрит от компютърна футболна игра в Китай заради свое изказване за уйгурите в тази страна, съобщи „Хюриет дейли нюз“, цитиран от БТА.

Стъпката беше обявена от НетИйз, разпространител на ПЕС /PES/ в Китай. Компанията съобщи, че ще отстрани футболиста от Английската висша лига от трите си налични игри, в т.ч. най-популярната – PES 2020 Mobile.

Според НетИйз Йозил е наранил чувствата на китайските фенове и е нарушил спортсменския дух на мир и любов – нещо, което компанията не „разбира, приема и прощава“.

Йозил, който е от турски произход, обвини мюсюлманите, че остават безмълвни пред това, което той окачестви като „преследване от Китай на уйгурите в Синцзян“.

На профила си в Инстаграм футболистът нарече уйгурите „воини, които устояват на преследване… Славни вярващи, водещи сами битка срещу тези, които принудително отклоняват хора от исляма“.

Китайската държавна телевизия реши да не излъчва в неделя мача между Арсенал и Манчестър сити, а китайското външно министерство обяви, че Йозил „е бил измамен от фалшиви новини“.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо във вторник публикува послание на подкрепа в Туитър за Йозил в спора му с Китай.

„Медиите на пропагандата на Китайската комунистическа партия (ККП) може да цензурират @MesutOzil1088 и игрите на @Arsenal през целия сезон, но истината ще възтържествува“, написа той, добавяйки, че ККП не може да прикрива от света грубите нарушения на човешките права, извършвани срещу уйгурите и хора от други религии.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 6 + = 9