Мрежа

Изненадващ обрат! Украинските бежанци си плюха на петите и бягат от България като опарени

0 429

Фазата на интеграция започва от 1 юни

Изненадващ обрат – бежанците от Украйна си плюха на петите и бягат като опарени от страната ни.

 

Поради факта, че до края на месеца трябва да освободят хотелите по морето, където са настанени, голяма част от тях са изявили желание да напуснат България. Други пък излизат на свободен наем или ще се настанят при свои познати.

 

Председателят на ДАБ – Мариана Тошева заяви в ефира на БНР, според предварителната уговорка програмата за настаняване на украинските бежанци в хотелите трябва да приключи до края на този месец. Тази мярка бе обявена като временна и обезпечена с държавен финансов ресурс.

 

От началото на следващия месец стартира интеграционната фаза. Бежанците са имали достатъчно време да се ориентират, за да заявят какво биха работили.

В случай, че някой от хотелиерите реши да приюти бежанци на собствени разноски, никой няма да му попречи, категорична е Тошева.

 

По отношение на общинските бази, в които предстои да бъдат настанени, тя поясни, че подпомагането ще е в размер на 15 лева дневно.

Интересен факт е, че 70% от украинските бежанци са изявили желание веднага да започнат работа. Други 17% пък са изразили готовност да започнат работа след един до шест месеца.

Тези със средно образование са около 30%, докато висшистите са около 60%.

Източник: blitz.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 96 − 86 =