Мрежа

Изненада: България прекратява ядрените санкции срещу Русия?

Оказва се, че сме твърде зависими от Русия за нормалната работа на АЕЦ Козлодуй

0 1 392

Най-вероятно България ще е причината санкцията срещу Русия от Европейския съюз да не включва ядрената енергетика. Това твърди известно медийно издание, което се позовава на информация от дипломатически източници.

Тази седмица се очаква да бъде ясен какъв ще е пакетът от санкции, който бе обявен от Европейската комисия.

Последните действия и ескалиращото напрежение са в основата на новия пакет. Въпреки това той едва ли ще включва ядрената енергетика, тъй като тя е от ключово значение за Франция, а също така и България изнася ток за няколко страни от Балканския полуостров, което би дестабилизирало региона.

Основен фактор в новите санкции е оказваният натиск от САЩ за определянето на механизъм, който поставя ограничение за износа на петрол от Русия. От Вашингтон настояват той да влезе в действие най-късно до 5-ти декември.

Разбира се не всички странни в Европа са единни около това решение, Кипър се обявява против него, като се очаква на насрочената среща на 6-ти и 7-ми октомври в Прага да се стигне до общо решение.

Тогава се очаква и решението на България, но подкрепянето на ядрените санкции ще доведе до сериозни проблеми с поддръжката на АЕЦ Козлодуй и други построени преди 1989-та година.

Източник: lupa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 37 = 39