Мрежа

Иван Тотев : Съединението ни научи заедно да постигаме национални цели

0 322

6 септември 1885 година е най-пловдивският ден в новата българска история. Преди 134 години нашите предци повеждат заключителния етап от борбата за обединение и избират пътя – единение в името на националната идея. Това казва в приветствие кметът Иван Тотев по повод предстоящия празник.

Според него пловдивчани имат статут и самочувствие, защото са изградили своя град не само като най-големия и най-богатия, но и като духовния център на българските земи. Но те избират да бъдат част от Обединена България.

„Всяка година на този ден преосмисляме силата на девиза „Съединението прави силата“, който е израз на непреодолимия патриотичен подем за Съединението на Княжество България и Източна Румелия“, отбелязва Тотев.

По думите му урокът от тази история, случила се преди 134 години, е, че народът ни може да постигне и най-трудната национална цел, ако е заедно. „Защото навсякъде по света уважават можещите, знаещите, образованите народи, които сами коват бъднините на своята Родина“, отбелязва той.

„Ние се гордеем с наследството на своите предци и неслучайно този ден е избран за празник на нашия град. Днес Пловдив отново пише история като първия български град, избран за европейска столица на културата. Той се развива и променя, а резултатите са навсякъде около нас. Съчетанието на индустрия, образование, култура, обновена инфраструктура и градска среда правят Пловдив предпочитано място за живот. В Деня на Съединението и Празника на Пловдив отправям към Вас искрените си пожелания за здраве, щастие и успехи“, завършва кметът.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 87 = 90