Мрежа

Иран ще продължи да ограничава ангажиментите си по ядрената сделка

536

Иранският президент Хасан Рохани заяви днес, че страната му ще продължи да ограничава своите ангажименти по ядреното споразумение от 2015 г., докато ЕС не изпълни обещанията си по него, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На пресконференция, излъчена на живо по иранската държавна телевизия, Рохани допълни, че Иран ще започне да работи по по-усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран.

Откакто САЩ се оттеглиха през май миналата година от споразумението, Иран постепенно ограничи ангажиментите си по него и призова подписалите сделката европейски страни да я спасят чрез предоставяне на защита на иранската икономика от американските санкции.

Рохани заяви още днес, че конфликтът в Йемен може да бъде уреден чрез дипломация, а самото му решаване ще спомогне да бъде намалено напрежението в региона.

„Прекратяването на войната в Йемен ще проправи пътя за намаляване на напрежението в региона. Искаме мир и спокойствие в региона. Регионалните кризи може да се уредят чрез дипломация и сътрудничество между страните от региона“, каза той.

Рохани добави, че Иран и Обединените арабски емирства, които са част от оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция в Йемен, са подобрили отношенията си през последните месеци и е имало „размяна на посещения на официални лица между двете страни“.

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.