Мрежа

Иран предупреди САЩ срещу агресивни действия към освободения от Гибралтар танкер

0 0

Иран предупреди САЩ срещу всякакви нови опити да задържат в открито море иранския петролен танкер, който напусна Гибралтар, заяви днес говорител на иранското външно министерство по държавната телевизия, предаде Ройтерс.

Иранският танкер, който стана част от конфликта между Техеран и Запада, вече плава към Гърция, след като напусна Гибралтар, показаха данни за корабния трафик, часове след като тази британска територия отхвърли искането на САЩ да продължи задържането на морския съд, предава БТА.

Запитан дали Вашингтон може да поднови искането си за задържане на танкера, след като вече е напуснал Гибралтар, говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави каза: „Такива действия биха застрашили сигурността на корабоплаването в открито море. Отправихме предупреждение по официални канали, най-вече чрез швейцарското посолство“.

Швейцария представлява американските интереси в Иран, който няма дипломатически отношения със САЩ.

Главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо каза, че властите в Гибралтар не могат повече да задържат иранския танкер по американско искане, заради разликата в санкционните режими спрямо Техеран в ЕС и САЩ. Посланикът на Иран във Великобритания Хамид Баединежад днес потвърди информацията, че танкерът Adrian Darya е напуснал Гибралтар.

Мусави каза още, цитиран от агенция ИСНА, че въпросът за освобождаването на британския танкер „Стена имперо“ още не е решен. Той посочи, че трябва да се изчака решението на съда, който в момента проучва нарушението, извършено от танкера, предаде ТАСС. Иран твърди, че танкерът е задържан заради нарушаване на международните правила, след като не реагирал на предупреждение на корпуса на гвардейците на ислямската революция. Лондон обаче заяви, че Иран е нарушил международното право като е задържал съда в териториалните води на Оман и го е принудил да навлезе в негови териториални води, припомня ТАСС.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 91 − 85 =