Мрежа

Иран: Готови сме за преговори със Саудитска Арабия по проблемите на Залива

0 108

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф каза днес, че неговата страна е готова за диалог по регионалните въпроси със Саудитска Арабия, по преди това Рияд трябва да спре „да убива хора“, предаде официалната иранска агенция ИРИБ, цитирана от Ройтерс.

Според Зариф при създалата се напрегната обстановка в района на Персийския залив Саудитска Арабия явно се стреми към диалог с Иран. Той потвърди, че Техеран е готов за диалог с Рияд, ако „решаването на проблемите в региона не се основава на войни и убийства на хора, както става сега в Йемен“.

Шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия са заклети противници в района на Залива и подкрепят различни страни във войните в Йемен и Сирия, предава БТА.

Готовност за диалог със Саудитска Арабия изрази преди няколко дни и председателят на Меджлиса (парламента) на ислямската република Али Лариджани, цитиран от ТАСС. Според него диалогът между Иран и Саудитска Арабия може да допринесе за решаването на много съществуващи в региона проблеми в сферата както на политиката, така и на сигурността.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 69 = 78