Мрежа

Има ли ядрена заплаха за България?

Експерти смятат, че страната ни е под риск при авария в Запорожие

0 1 820

Военни експерти слагат България в страните, които са заплашени от евентуална авария в атомната централа в Запорожие. Дори те твърдят, че страната ни ще е от силно засегнатите при този сценарии. Изявлението бе направено столицата на Австрия от представител на Русия в международна организация там – Михаил Улянов.

Той подчерта, че според военни специалисти в областта на ядрената енергетика и аварии, че в случай на инцидент в Запорожката ядрена централа засегнатите области ще бъдат в радиус от над 5000 км. В списъка със силно засегнатите страни освен България попадат и Румъния, Русия, Украйна, Турция и Абхазия. При този обхват евентуалната катастрофа ще има пагубни последици, а това налага спешно да с действа в посока гарантиране на безопасността на централата.

Русия и Украйна взаимно си прехвърлят обвинения за отговорността при обстрела на централата. Тя е от изключително значение, тъй като е най-голямата в Европа, има стратегически принос в електропотреблението, а също така и рискът от нея при военни действия е огромен.

Улянов призовава председателят на международната агенция за атомна енергетика да състави и предостави доклад пред ООН за напрегнатата ситуация около АЕЦ-а.

Заседанието на Съвета за сигурност към ООН е насрочено за утре.

 

Източник: standartnews.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 6 + 2 =