Мрежа

Има ли изгода за България от приемането на еврото?

0 857

Изгодно ли е бъдещето влизане на България в еврозоната?

От месец България и Хърватия официално са в чакалнята на еврозоната. Фактът, че ни дели крачка от еврото, ни задължава да не допускаме по-високо от 15% колебание на националните си валути спрямо единната европейска валута, съобщава DW.

„Франкфуртер Алгемайне Цатунг“, че най-рано в началото на 2023 година двете страни могат да станат пълноправни членки на еврозоната.

Двете страни трябваше да покрият определени критерии, за да влязат в чакалнята. 

Изданието отбелязва, че пандемията може да забави влизането на България и Хърватия в еврозоната.

 „Зюддойче Цайтунг“ съобщава, че в Брюксел новината влизането на двете страни в еврозоната е приета с „потупване по рамото“, позовавайки се на анализа на хайделбергския професор Фридрих Хайнеман.

Но това самодоволство е смущаващо за всекиго, който се вгледа по-внимателно.

Проф. Хайнеман допълва, че за еврото напират единствено бедните страни.

Той счита, че става въпрос най-вече за апетитите към преразпределените средства и еврото не е привлекателно за икономически здравите страни.

Според него членството в еврозоната поставя на кантар предимствата на общата валута и опасностите, но за бедните страни то определено е изгодно.

„Но Европа не бива да си прави илюзии за последствията. С всяка крачка напред към преразпределение и към общоевропейски гаранции за задълженията общата валута, а във все по-голяма степен и целият европейски интеграционен проект, губят своята притегателна сила за икономически здравите страни-членки“, споделя още известният професор.

Източник: Вести.бг

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 66 − = 63