Мрежа

Хулуси Акар: Кюрдите опразниха затвор с джихадисти преди началото на операцията

429

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар обвини сирийските кюрдски бойци, че са опразнили затвор в Североизточна Сирия, в който са били държани бойци от групировката „Ислямска държава“ (ИД), предаде Асошиейтед прес.

Акар посочи, че затворът е бил опразнен преди пристигането на турските войски в района.

Министърът на отбраната на Турция каза още, че въпросният затвор е единственият, в който са държани бойци от ИД в граничния район на изток от р. Ефрат, предава БТА.

Това бе единственият затвор с бойци от ДАЕШ („Ислямска държава“) в нашия район. Когато стигнахме до там видяхме, че затворът е опразнен от СЗН (сирийските кюрдски Сили за защита на народа), както и че бойците от ДАЕШ са отвлечени, посочи Акар, цитиран от Ройтерс.

Той не каза колко затворници се смята, че са били отвлечени от затвора, нито пък спомена кой е отвлякъл затворниците и къде.

Засега СЗН не са направили коментар по въпроса.

Стотици семейства и поддръжници на членове на „Ислямска държава“ избягаха от лагер за задържане в Сирия по време на сраженията между турските сили и кюрдите миналата седмица, припомня АП.

Турция твърди, че е решена да се сражава не само срещу сирийските кюрдски бойци, но и срещу групировката „Ислямска държава“.

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.