Мрежа

Хърватският президент подчерта значението на разширяването на ЕС

0 1

Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович открои днес важността на разширяването на Европейския съюз на югоизток, тъй като в противен случай, както тя каза, трети страни, които не са добронамерени, биха могли да запълнят празнината и да доведат до това европейският проект да не бъде довършен, съобщи Танюг.

На конгреса на Европейската народна партия, на който едната от темите бе разширяването със Западните Балкани, хърватският президент каза, че ЕС трябва да реагира бързо и да покаже посветеност към бъдещето на нейните съседи, защото иначе някой друг ще направи това, предаде Хина.

Грабар-Китарович посочи, че Югоизточна Европа се намира в епицентъра на днешните големи предизвикателства за сигурността и се е превърнала в терен за премерване на геополитически сили и противопоставени интереси, предава БТА.

Стратегическата празнина, вакуумът заради неизвестното евроатлантическо бъдеще и бавното осъществяване на необходимите реформи постепенно се запълва от трети страни, които може би имат по-различни планове за тази част на нашия континент, каза хърватският президент. Празнината, която възниква заради несигурността и твърде бавните реформи, се използва така, че трети страни да изпълнят тази празнина, а те не са достатъчно добронамерени, каза Грабар-Китарович. Тя изтъкна, че не бива да се забравят съседите на Хърватия, които са ключови за сигурността и стабилността на ЕС.

Не бива да се съгласяваме със статукво. Трябва да осъзнаем, че е нужно да се укрепи и консолидира цяла Европа, подчерта хърватският президент.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 67 − 59 =