Мрежа

Хора със запори ще атакуват Цацаров начело на антикорупцията

0 429

Той ще разкрива незаконно забогателите, но и вратичките в законите, които дават възможност за злоупотреби

Начело на антикорупционната комисия главният прокурор Сотир Цацаров не само ще разкрива незаконно забогателите, но и ще улавя вратичките в законите, които дават възможност за злоупотреби. Той обаче ще се изправи и срещу противниците на комисията, които не са малко, макар някои от тях да са обвиняеми със запори.

Цацаров бе предложен за шеф на комисията във вторник от ГЕРБ и “Обединени патриоти”. Неговият мандат начело на прокуратурата изтича на 10 януари 2020 г.

Задачите, възложени на мегаоргана, който в този си вид работи от април 2018 г., се простират от превенцията до разкриването на корупционни практики, установяването на конфликт на интереси и подаването на искове в съда за конфискация на незаконното имущество. До момента запорираното имущество е за близо 4 млрд. лв., почти толкова е и размерът на исковете, като най-големият е срещу Цветан Василев за 2,2 млрд. лв.

“Цацаров

ще влезе с

летящ старт,

защото е

блестящ

администратор”,

каза в сряда бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров по Би Ти Ви. Опитът, който Цацаров е натрупал като наказателен съдия, председател на окръжния съд в Пловдив и главен прокурор, ще му даде възможност да не се лута в материята. Основната задача на шефа на КПКОНПИ е не да лови подкупните, защото това е работа на прокуратурата, а да организира пет звена за борба с корупцията, така че да ги направи ефективни, а не кухи структури.

Мандатът на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), както е цялото ѝ име, е 6 г. Той тече от април 2018 г. Затова и главният прокурор няма да започне нов, а ще довършва този на Пламен Георгиев.

Председателят, неговият заместник и тримата членове се избират от парламента. Те са подпомагани от инспектори, които извършват същинските проверки. КПКОНПИ е единствената институция у нас, която има достъп до почти всички регистри. Любопитна подробност е, че инспекторите нямат достъп до интернет на служебните си компютри, за да се избегне възможността да бъдат хакнати.

В момента временно изпълняващ длъжността след напускането на Пламен Георгиев през юли 2019 г. е Антон Славчев. Той беше негов заместник, като преди това е работил в ДАНС. Един от членовете е Антоанета Цонкова, която е в комисията от 2010 г. и дори я е оглавявала за кратко. Другите са Силвия Къдрева, която заедно с отдела си се вля в КПКОНПИ от Сметната палата, и Пламен Йоцов. Той работи в областта на превенцията. Неговият екип са бившите кадри на БОРКОР. Задачата им е да откриват вратичките в законодателството, които създават предпоставки за корупция. През м.г. са направили 100 забележки в 28 законопроекта.

Друго направление, по което работи КПКОНПИ, са проверките на декларациите за имущественото състояние на хората, заемащи публични длъжности. В тази категория попадат и шефовете на агенции, главни секретари на ведомствата, ректори, директори на болници и възложители на обществени поръчки и т.н. На проверка подлежи и имуществото на техните партньори и непълнолетни деца. Затова

през 2018 г.

са проверени

9066 души

Противодействието на корупцията е другата задача на КПКОНПИ. През м. г. са извършени 343 проверки, възложени от прокуратурата. По 70 от тях са открити данни за престъпления. Комисията също така приема сигнали от граждани. Строителният предприемач Александър Ваклин например точно в КПКОНПИ беше подал сигнала срещу бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева. Общо през м.г. сигналите са 700.

Отнемането на незаконно придобитото имущество е може би най-познатата дейност на КПКОНПИ, която обаче среща и сериозен отпор. В началото на годината ВКС излезе с тълкувателно решение, че не може да има дело за конфискация без влязла в сила присъда. След като съдиите бяха на път да променят духа на закона, се наложи спешна промяна. Делото за отнемане на имущество за 2,2 млрд. лева от Цветан Василев пък е спряно заради запитване до съда в Люксембург.

Отнетото през 2018 г. е на стойност 13 млн. лева. Благодарене на вливането си в КПКОНПИ заработи и разкриването на конфликт на интереси.

До 2018 г. институцията, която се занимаваше с този проблем, беше КПУКИ. Тя стана печално известна със своя бивш председател Филип Златанов и неговото тефтерче.

НФСБ решава днес за Цацаров, за

ГЕРБ е консенсусната фигура, а за

ДПС е “богатство за всяка държава”

ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

Чия е кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия? Лек разнобой по въпроса се разгоря сред управляващите в парламента вчера.

Кандидатурата не е обща на ГЕРБ и “Обединени патриоти”, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов, след като ден по рано Цацаров бе номиниран за шеф на КПКОНПИ на съвместна пресконференция на шефката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова, Емил Димитров – Ревизоро от квотата на ВМРО и Явор Нотев от “Атака”.

Този въпрос не е обсъждан в групата на ОП, нямаме общо решение и не беше правилно представена новината, обясни Симеонов. Днес групата ще изслуша Цацаров и тогава ще реши.

По-късно Симеонов разказа, че Ревизоро му е обяснил, че в лично качество издигнал и подкрепил кандидатурата.

Емил Димитров е от квотата на ВМРО и не е длъжен с нас да се консултира, каза още Симеонов. Но без категорично решение и гласуване в групата всеки в лично качество можел да изразява позиции.

Запитан дали тогава в лично качество подкрепя кандидатурата на настоящия главен прокурор, лидерът на НФСБ отговори: “Като гледам, то няма друга.” И той, и Ревизоро бяха скептични относно другата кандидатура – на Симеон Найденов от “Воля”. Няма шанс, подкрепата за него ще е прекалено слаба, обясни лидерът на НФСБ.

Самият Емил Димитров също обясни в кулоарите на парламента, че е говорил в лично качество. Не съм разговарял с НФСБ и не мога да говоря от тяхно име, но няма бой и скандали, увери Ревизоро. Доколкото обаче усещал настроенията сред колегите си, всички одобрявали това предложение.

Няма недоразумение около кандидатурата на Сотир Цацаров, категорична бе пък шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя обясни, че времето преди внасяне на името не позволявало всеки депутат от двете групи да се подпише под предложението, номинацията била консенсусна.

Групата на ДПС не е обсъждала постъпилите две кандидатури. Като внесат концепциите си, ще се съберем и ще ги анализираме внимателно и в детайли, каза зам.-шефът ѝ Хамид Хамид.

“Няма как да не отбележа и моето мнение, и на моите колеги за безспорната личност на главния прокурор, за безспорния професионализъм и качествата, които той притежава. Богатство е за всяка държава да използва този потенциал пълноценно и КПКОНПИ е мястото, където този потенциал може да се развие”, коментира Хамид.

Но веднага постави задача пред новия шеф на комисията след встъпването му в длъжност: да продължат законодателните промени, които “висят” в правната комисия.

Даниела Машева: Няма

причина Цацаров да

подава сега оставка

След направената номинация на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ той няма задължение да подава молба за предсрочно освобождаване като главен прокурор. Това каза говорителят на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Даниела Машева в сряда. Тя уточни, че условия на несъвместимост биха възникнали едва след избора му като председател на антикорупционната комисия.

“Ако Сотир Цацаров подаде молба за предсрочно освобождаване от поста, тя ще бъде насочена към Пленума на Висшия съдебен съвет. Той следва да я разгледа и с мнозинство от минимум 17 гласа да вземе решение, с което да предложи на президента да издаде указ за предсрочно освобождаване на главния прокурор”, каза говорителят на прокурорската колегия.

Машева добави, че президентът може да върне предложението на ВСС, но при повторно внасяне е задължен да издаде указ за освобождаването на главния прокурор.

Говорителят на прокурорската колегия обясни още, че няма пречка избраният за главен прокурор Иван Гешев да встъпи като титуляр на поста преди 10 януари 2020 г., ако има издаден указ. Тогава изтича мандатът на Сотир Цацаров.

Според нея няма как да се стигне до криза, защото законовата възможност в тези случаи е по предложение на съответната колегия Пленумът на ВСС да вземе решение, с което да бъде определен изпълнявящ функциите “Вероятно някой от заместниците”, добави тя.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 8 = 12