Мрежа

Гутериш: Светът е изправен пред опасност от голямо разделение

0 0

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди световните лидери за надвисналата опасност от разделянето на света на две, визирайки, че двете най-големи икономики в света – САЩ и Китай – създават съперничещи си интернети, валути, финансови правила и собствени антагонистични геополитически и военни стратегии, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Рискът може и да не е голям за момента, но е реален, заяви генералният секретар на ООН в речта си „за състоянието на света“ пред годишната сесия на Общото събрание на ООН.

„Ние трябва да направим всичко по силите си да предотвратим Голямото разделение и да запазим една универсална икономика в многополюсен свят“, подчерта Гутериш.

Генералният секретар на ООН описа мрачна картина на обхваната от страх и дълбоки разделения планета, изправена пред климатична криза, пред „притесняващата възможност“ от конфликт в Персийския залив, пред разпространението на тероризма и нарастването на неравенствата.

Светът започна да се движи в правилната посока по въпроса за климата, но недостатъчно бързо, подчерта Гутериш, цитиран от ТАСС. Това означава отказ от използването на изкопаеми горива и използване на възможностите на зелената икономика.

Срещата на високо равнище за климата подчерта някои решения, приемането на които трябва да се активизира, за да се съкратя кардинално емисиите на парникови газове, да се ограничи повишаването на температурата до 1,5 градуса по Целзий и да се постигне въглероден неутралитет до 2050 г., заяви Гутериш. „Длъжни сме да запазим и развием този импулс“, подчерта той пред участниците в срещата.

Към съвременните условия трябва да се адаптира дори терминологията, подчерта генералният секретар. Това, което някога се наричаше „промени в климата“, вече се е превърнало в истинска „климатична криза“, а това, което някога наричаха „глобално затопляне“, вече се е превърнало в „глобално загряване“.

Създаването на Конституционната комисия в Сирия, която трябва да изготви нова конституция на страната и да проправи пътя към избори, стана дългоочаквана стъпка към политическо решение, подчерта още в речта си Гутериш. „Както обявих вчера, беше постигнато споразумение с всички заинтересовани страни за създаването на заслужаваща доверие, балансирана, Конституционна комисия, която да включва всички, да принадлежи на Сирия и да бъде под ръководството на сирийци“, подчерта той. ООН очаква първото й заседание да се състои в Женева през идните седмици, добави генералният секретар.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 4 + 1 =