Мрежа

Грипната ваксина пази ли от птичи грип?

536

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението „Докторе, кажи!“ на в. „24 часа“ от създаването му през 2001 г.

За да се изясни този въпрос, трябва да се направи ясно разграничаване между птичия грип, сезонните грипни епидемии и грипната пандемия. Това са три различни проблема и смесването им не само обърква обществото, но и поражда неоправдани страхове и паника.

Опасността от птичи грип за хората е много ниска и това се изтъква в документите на Световната здравна организация и Европейския съюз. Потвърждават го и всички наблюдения досега. Засега тези вируси си остават животински. Те не са адаптирани към човешкия организъм и не могат да се предават от човек на човек. Така че не са способни да предизвикат епидемия.

Доколкото изобщо има опасност за заразяване на хора, тя е само за тези, които имат пряк контакт с болни или умрели от птичи грип птици. И то при положение че не спазват стандартните хигиенни изисквания и правила за безопасност на труда. Предпазването на хората от птичи грип (в райони с болни птици) става с хигиенни мерки и ветеринарни действия, а не чрез ваксината, препоръчвана за следващия грипен сезон.

Сезонните грипни епидемии се предизвикват от варианти на известните човешки грипни вируси. Случват се всяка година през есента и зимата. Рязко нарастват броят на болните и процентът на съпровождащи усложнения (най-често пневмонии). Повишава се и смъртността при хората от рисковите групи. Срещу грипните вируси, причиняващи тези епидемии, има ваксина. Съставът й се актуализира ежегодно, така че да съответства на циркулиращите щамове и да осигурява възможно най-добра защита. Тази ваксина предпазва от грип, предизвикан от човешките грипни вируси, а не от птичи грип.

Грипните пандемии се дължат на най-важната особеност на грипните вируси – тяхната изключителна изменчивост. В различни интервали (от едно до няколко десетилетия) се появява грипен вирус, адаптиран към човека, който е абсолютно нов и напълно се отличава от циркулиралите дотогава. Срещу него никой няма имунитет и предаването му става много лесно и бързо навсякъде по света. Това е пандемията.

Човечеството е преживяло много грипни пандемии и те винаги са настъпвали неочаквано и поради това са били тежки. Подготовката за бъдеща грипна пандемия позволява на системата на здравеопазването да осигури най-ефективно използване на наличните средства и методи за лечение и профилактика. Така ще намалеят здравните и икономически щети, съпровождащи всяка пандемия.

Изготвянето на национални планове за готовност за грипна пандемия цели именно това – прилагане на мерки на национално и международно ниво, изготвяне на нова (пандемична) ваксина в кратък срок, създаване на запаси от антивирусни препарати за лечение. Това планиране обаче не означава, че е започнала пандемия. Никой не може да знае кога ще започне тя. Но е известно, че може да я предизвика само вирус, който се е адаптирал да се предава лесно от човек на човек.

Всичко за грипа четете в специална рубрика на сайта 24zdrave.bg

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.