Мрежа

„Гардиън“ за кризата в Италия: Всичко е в ръцете на президента Матарела

0 322

Италия и Матео Салвини се изправят пред несигурност след оставката на премиера, пише „Гардиън“.

„Правителството приключва тук“, тези думи на премиера Джузепе Конте при обявяването на оставката му в парламента вчера са изведени като акцент от изданието, което отбелязва, че след почти две седмици на политически обрати не е ясно какво предстои за Италия оттук нататък, посочва БТА.

Сега всичко е в ръцете на президента Серджо Матарела, коментира вестникът. Според него с решението да приключи отношенията с коалиционния си партньор в управлението Движение „Пет звезди“, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Матео Салвини е допуснал грешка, защото не е възможността „Пет звезди“ да съставят нова управляваща коалиция с Демократическата партия. Изданието отбелязва, че „Пет звезди“ и ДП са двете най-големи политически сили в италианския парламент, а миналата седмица е имало сигнали за взаимодействие между двете партии.

Вестникът обаче цитира и източник, по чиито думи от вчера най-предпочитаният вариант от лидера на ДП Никола Дзингарети си остават предсрочните избори.

Италианският премиер Джузепе Конте подава оставка, политическата криза се задълбочава, пише „Дейли телеграф“.

Изданието коментира, че тази криза се разразява в момент, когато Италия, третата по големина икономика в еврозоната, трябва да подготви бюджетните си планове за 2020 г. и да ги представи на ЕС – крайният срок е в края на годината.

Вестникът отбелязва, че евентуално сформиране на нова управляваща коалиция между Движение „Пет звезди“ и Демократическата партия изобщо няма да бъде гаранция за стабилност в Италия, защото тези две политически сили имат сериозни политически различия.

Ако не бъде съставено ново мнозинство в парламента, страната се запътва към нови избори, които може да бъдат произведени още през октомври, допълва „Дейли телеграф“.

В. „Вашингтон пост“ отбелязва, че оставката на Конте тласка италианската политика още по-дълбоко в хаоса. Вестникът коментира, че оттеглянето на премиера може да доведе до идването на власт на по-умерена управляваща коалиция, но може и да доведе на власт и вицепремиера Матео Салвини, който, както се очаква, ще поведе страната още по-надясно преди изключително важните бюджетни преговори с ЕС и на фона на продължаващото противопоставяне с Европа заради твърдолинейната позиция на Салвини за миграцията.

Изданието отбелязва обаче, че набраната от Салвини политическа инерция, която се изразява във възход в социологическите проучвания през последните месеци и в това, че той си е спечелил репутацията на фактическия лидер на страната, може да му навреди, ако внезапно излезе от управлението.

Италианското правителство се разпадна, превръщайки хаоса в криза, пише „Ню Йорк таймс“.

Изданието отбелязва, че вътрешният министър Салвини е предприел стратегия за вземане на надмощие, която е довела до имплозия на управляващата коалиция. Но засега изборите, които той иска, остават недостижими за него, допълва вестникът.

Всекидневникът отбелязва, че Италия, която вече среща трудности във финансово отношение, а влиянието й в чужбина намалява, се е озовала в бъркотия, която сама е предизвикала. Тази криза вероятно ще подхрани тъкмо онези сили, които направиха Салвини, ако вече не толкова влиятелен, то поне най-популярния политик в страната.

Възмездието на Конте, гласи заглавието на коментарна статия на германския вестник „Франкфуртер алгемайне“.

Изданието отбелязва във връзка с действията на Салвини, че в случая оттеглилият се премиер Конте има право: да искаш да предизвикаш нови избори в силно задлъжняла страна в момент, когато трябва да се изготвя бюджетът, е игра с огъня. Финансовите пазари отдавна изпитват съмнения към Италия.

Това, че Конте е решил да си урежда сметките със своя вътрешен министър също не изглежда невероятно, защото като правителствен ръководител той неведнъж е опитвал да намали популисткото лекомислие по отношение на Брюксел на двата коалиционни партньора в управлението, отбелязва вестникът.

В. „Уолстрийт джърнъл“ коментира, че с тази оставка се подготвя сцената за борба за властта между крайнодесните националисти и съперничещите им партии.

Вестникът отбелязва, че тази криза задълбочава процеса на разместване на политическите пластове в Европа, докато континентът се бори с имиграцията и забавящ се икономически растеж.

Изданието прогнозира, че резултатът от правителствената криза в Италия вероятно ще бъдат предсрочни избори в осмата по големина икономика в света.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 1 + 2 =