Мрежа

Ето каква е истината за месото по магазините

Това е предупреждение за нова криза

0 1 392

Замисляли ли сте се какво месо купувате от магазините. А задавали ли сте въпроса на продавачите какъв е произходът му?

Е, ако сте задавали този въпрос, то със сигурност ви е направило впечатление, че напоследък все по-често са ви отговаряли, че месото е внос.

Оказва се, че едва 30% от месото в търговската мрежа и в частност свинското, е българско производство или поне така сочат резултатите от статистиката.
Производителите отдавна алармират, че свиневъдството е застрашено от масови фалити. Причината за това е, че изкупната цена на месото е много по-ниска от килограм краставици. В същото време като капак на всичко това, държавата също е пренебрегнала този сектор.

Страната ни е сред малкото европейски държави, които не подпомагат свиневъдството, или поне не достатъчно. Живото доказателство за този проблем е многократно намалелият брой свине, които се отглеждат в България.

Председателят на браншовата организация Димитър Михайлов разкри в ефира на БНР, че към днешна дата свинете у нас са не повече от половин милион. В същото време той припомня, че през 90-те години на миналия век, броят им е бил четири милиона. Едва ли има нужда от повече коментари по тази тема, тъй като числата говорят повече от ясно.

Това идва да разкрие друг проблем – във времена, в които правителството постоянно алармира, че се задава продоволствена криза, то страната ни произвежда едва 1/3 от необходимото й свинско месо.
Източник: retro.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 8 + 2 =