Мрежа

Ето как изгонените руски дипломати напуснаха България (ГАЛЕРИЯ СНИМКИ)

Самолетите излетяха с близо тричасово закъснение

0 7 277

Два самолета Ил-96 отведоха в родината им експулсираните 70 руски дипломати и служители на руското посолство у нас, както и техните близки.

Полетите бяха с хуманитарен статут заради ембаргото за руски самолети на територията на ЕС.

Според непотвърдена информация общата бройка на руснаците, които са напуснали вчера страната, е била около 190 души.
Двата полета са били насрочени за 15.00 и 15.30 часа. За улеснение на пътуващите са били предвидени четири чекинг гишета на Терминал 2.
Двата самолета излетяха към московското летище Внуково.

Първите служители на руското посолство пристигнали организирано с автобус на летище София, по-късно пристигнал и втори автобус.
Сред тях бяха десетки хора с децата и домашните им любимци. Освен с автобуси, руските граждани били извозени с дипломатически коли и микробуси.

Напускащите страната ни обаче категорично отказаха да говорят с медиите.
Един от чужденците заяви, че „благодарение на българското правителство“ вече не работи в руското посолство.

Пред сградата на летището имаше въоръжени жандармеристи, а в салона за заминаващи други полицаи се грижеха за реда.
Самолетите с експулсирани руски дипломати се забавиха близо три часа и излетяха от летище София в посока Москва малко преди 18 ч.

Припомняме, че на 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че България отзовава 70 руски дипломати и служители на посолството на РФ.
„Отзоваваме 70 руски дипломати. Всеки, който работи за чужди интереси, ще бъде призован да се върне обратно в страната, откъдето е дошъл“, заяви Петков, който поздрави службите за добрата работа.

Последва нота от Руската федерация България да оттегли изгонването на руските дипломати. След отказ от наша страна, руският посланик у нас Елеонора Митрофанова заяви, че Русия обмисля да затвори посолството си у нас, както и българското в Москва.
Източник: dir.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 4 = 4