Мрежа

ЕС: Китай е едновременно като противник, съперник и партньор

0 322

Китайският външен министър Ван И беше приет днес в Брюксел от

новия председател на Европейския съвет Шарл Мишел във връзка с две предстоящи срещи на върха ЕС-Китай. Вчера Ван И се срещна по същия повод с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде Франс прес.

Европейският съюз и Китай искат да развият ново стратегическо партньорство през 2020 г., но двете страни трябва да преодолеят многобройните си политически и икономически различия, подчертаха днес европейските ръководители, предава БТА.

Два форума на високо равнище ЕС-Китай са планирани през 2020 г., включително специална среща в град Лайпциг по време на германското ротационно председателство на ЕС през втората половина на годината.

Шарл Мишел изтъкна необходимостта от насърчаване на свободната търговия и на инвестиции при зачитане на правилата за равнопоставеност и взаимност. Той подчерта също, че трябва да се предприемат действия за справяне с климатичните промени, каза за АФП неговият говорител.

Засегнахме всички въпроси, дори тези, по които имаме противоречия, като ситуацията в Хонконг и в Синцзян, каза без повече уточнения Жозеп Борел.

Европейски дипломати отбелязват, че на Китай се гледа едновременно като на противник, съперник и партньор. Европейците са разделени между опасенията и интереса от търговските възможности.

Нашият стокообмен нахвърля значително 1 милиард евро средно на ден, напомни Борел.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 7 + 3 =