Мрежа

Ердоган приветства изтеглянето на 1000 американски войници от Северна Сирия

322

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган приветства съобщението, направено вчера от Пентагона, че САЩ ще изтеглят до 1000 свои войници от Северна Сирия, където Анкара провежда военна операция срещу кюрдска милиция, предаде АФП.

Това е позитивен подход, заяви Ердоган на пресконференция в Истанбул в отговор на въпрос по повод съобщението, направено вчера от американския министър на отбраната Марк Еспър, предава БТА.

Турция предприе миналата седмица операция в Североизточна Сирия срещу сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа /СЗН/, която е подкрепяна от западните страни заради ролята й в борбата срещу „Ислямска държава“, но се разглежда от Анкара като терористична организация, свързана с Крюдската работническа партия /ПКК/.

След обявяването в неделя на изтегляне на американските военни, СЗН сключиха споразумение със сирийския режим, предвиждащо, според кюрдските власти, разполагане на сирийската армия в Северна Сирия.

Според ежедневника „Ал Уатан“, близък до сирийския режим, споразумението предвижда „влизане на сирийската армия в градовете Манбидж и Айн ал Араб /арабското име на Кобане/“, които са разположени в Северна Сирия и биха могли да бъдат взети на прицел от Турция.

Турция настоява от няколко месеца за изтегляне на кюрдските сили от Манбидж, което президентът Ердоган повтори днес.

Когато Манбидж бъде изпразнен, това няма да сме ние, Турция, които ще отидем там. Това са нашите арабски братя, които са истинските собственици. Нашият подход по този въпрос е да направим така, че те да се върнат там и да осигурим тяхната безопасност, каза Ердоган.

Нашето решение по въпроса за Манбидж беше взето, сега ние сме във фазата на неговото прилагане, добави Ердоган.

Турският президент приветства също „положителния подход“ на Русия, намеквайки, че не очаква Москва, която покровителства режима в Дамаск, да се противопостави на офанзива на турските сили срещу Кобане.

Що се отнася до Кобане, на този етап изглежда, че няма да има проблем, благодарение на положителния подход на Русия, каза Ердоган.

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.