Мрежа

Епидемиолог със смразяваща прогноза за коронавируса у нас: Очаквам увеличение на смъртните случаи!

0 750

Д-р Петър Марков направи смразяваща прогноза за ситуацията с коронавируса у нас

Епидемиологът д-р Петър Марков, който е и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина и е завършил докторска степен в Оксфордския университет, коментира ситуацията с коронавирус в страната.

Той е категоричен, че вече можем да говорим за втора вълна на коронавируса в България, която изисква мерки, за да бъде прекратена. Според него, степента на нарастване през толкова дълъг период от време не може да бъде обяснена с по-големия брой тестове.

Увеличението на броя на новорегистрираните случаи през последния месец се дължи на факта, че мерките са почти изоставени, убеден е експертът.

Той е на мнение, че при необходимост трябва да бъдат въведени допълнителни изисквания.

„Пълно изоставане на мерките не е препоръчително“, заяви д-р Петър Марков.

„Виждаме навсякъде, където мерките се смекчат, че ситуацията се влошава… Носенето на маски в закрити пространства е важен начин за контролиране на инфекцията, а и лесен начин“, споделя епидемиологът.

В ефира на БНР той заяви, че няма данни силата на вируса да е отслабнала, тъй като вирусите не функционират по този начин.

Експертът допълни, че вирусът циркулира и временното регистриране на по-малко случаи, е резултат от навременните мерки, които в момента са изоставени. 

„През следващите дни очаквам увеличаване на смъртните случаи“, заяви д-р Марков.

Той съветва да се избягва струпването на хора, спазването на дистанция, носенето на маска, често миене на ръцете и дезинфекцирането им с гел.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 30 − = 21